Obamának már jobban tetszik a magyar gazdaság

Impresszívek azok a lépések, amelyeket a magyar kormány a közelmúltban tett - mondta Barack Obama Bajnai Gordonnak a kormányfő szavai szerint New Yorkban, magyar idő szerint csütörtökre virradóra. Mint Budai Bernadett kormányszóvivő lapunknak elmondta: az amerikai elnök felesége, Michelle Obama társaságában ezzel üdvözölte a magyar miniszterelnököt, mint fogadásának egyik vendégét a világváros Metropolitan Múzeumában. Szavai szerint másról, így a guantánamói fogoly befogadására vonatkozó magyar szándékról nem esett szó, és Bajnai sem vetett fel témát a kézfogás alkalmával.

Korábban nagy vihart kavart Magyarországon, hogy Obama - Gordon Brown brit kormányfővel való márciusi találkozója után - a feltörekvő piacok problémáiról szólva negatív példaként egy mondatban egymás mellé helyezte Magyarországot és Ukrajnát.

A Columbia Egyetemen tartott szerdai, angol nyelvű előadásában Bajnai - csakúgy, mint hétfőn, itteni magyarok alkotta közösség előtt - a reformprogramját ismertette. Kérdésre elmondta: nem gondolkodik politikai karrierben, technokratának tartja magát, és azonnal lemond, ha az Országgyűlés nem fogadja el a költségvetést. Mint azonban világossá tette, az eddigi lépések fényében arra számít, hogy az őt támogató pártok ebben is mögé állnak. - A "béna kacsa" kormányzás rosszabb, mint az előre hozott választások - fogalmazott az ellenkező eshetőség kapcsán. Másnapi sajtónyilatkozataiban Bajnai túldimenzionáltnak nevezte, ahogyan a lemondás lehetőségéről szóló hírt a hazai napi sajtó tálalta.

A magyar miniszterelnök csütörtökön a negyedik napját töltötte New Yorkban vezető amerikai zsidó szervezetek képviselőivel reggelizett. Itt partnereit - szavai szerint - aggasztotta a magyarországi helyzet, a szélsőségesek megerősödése. - Tompítottam az aggodalmaikat, és elmondtam, hogy a kormány maximálisan fellép a szélsőségesekkel szemben. Magyarországon minden embernek van vesztenivalója, ha a szélsőségesek szétverik életünk kereteit - közölte Bajnai. - Az a siker, hogy hazánkat kezdik ismét pozitívan látni. Nagy elismerés övezi azt is, hogy megbízható szövetséges a világpolitikai kérdésekben, így Afganisztán vagy Guantánamo ügyében. Az a célunk, hogy a megoldás, ne pedig a probléma részei legyünk - mondta látogatása visszhangjairól.

Újságírói kérdésre Bajnai Gordon cáfolta, hogy az - ötéves mandátumra szóló - EU-biztosi székbe készülne átülni. - Modortalan, illetlen dolog is lenne magamat jelölni - fogalmazott.

Haiman Zoltán csillagász beszél kutatásairól a Columbia Egyetemen Bajnai Gordonnak
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.