Elutasított bizalmatlansági indítvány Bukarestben

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a Nemzeti Liberális Párt (NLP) együtt nyújtottak be bizalmatlansági indítványt azt követően, hogy a bukaresti nagykoalíciós kormány felelősséget vállalt a parlamentben a közalkalmazottak egységes bérezéséről szóló jogszabályért és két másik törvénytervezetért. Az indítvány elfogadásához 236 voksra lett volna szükség. Ezzel szemben, a két ház együttes ülésén tegnap mindössze 112 képviselő és szenátor szavazott az indítvány mellett.

Az Emil Boc vezette kormány az új oktatási törvényért, a kormánynak alárendelt ügynökségek, illetve a közalkalmazottak bérrendszerének reformjáról szóló jogszabályokért vállalt felelősséget szeptember 15-én a parlament előtt. Az RMDSZ egyetértett a kormányügynökségek összevonásával és karcsúsításával, és az új oktatási törvény ellen sem kívánt fellépni. Utóbbi nem felel meg ugyan a szövetség követeléseinek, de az RMDSZ vezetői szerint előrelépést jelent a régi jogszabályhoz képest. Ebből kiindulva döntött az RMDSZ úgy, hogy az egységes közalkalmazotti bérrendszerről szóló törvényt támadja meg, amelynek előírásai széles munkavállalói csoportokat érintenek hátrányosan.

A kormány bukása persze szinte senkinek nem állt érdekében. Előre hozott választásokat az államfőválasztás előtt hat hónappal kiírni ugyanis nem lehet, márpedig novemberben Romániában új elnököt kell választani. Ilyenképpen a bizalmatlansági indítványnak egyetlen konkrét eredménye az volt, hogy az RMDSZ-nek lehetősége nyílt ismertetnie álláspontját az ország helyzetével kapcsolatosan.

Traian Basescu román elnök tegnap bejelentette: a novemberi államelnök-választással egybekötött népszavazást kezdeményez. A választóknak arról kellene véleményt nyilvánítaniuk, hogy egyetértenek-e a jelenlegi parlamenti struktúra elvetésével, s helyette a legfeljebb 300 képviselőből álló egykamarás parlamentes berendezkedéssel. Elemzők szerint az elnök mostani javaslata is választási kampányának része. Basescut a felmérések 30-35 százalékra teszik. Fő ellenfelei, Mircea Geoana szociáldemokrata, illetve Crin Antonescu liberális pártelnök 25-27, illetve 16-18 százalékra számíthat. (T. Sz. Z.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.