Csökken a Fico vezette Smer népszerűsége

Január óta fokozatosan csökken a Robert Fico vezette Smer népszerűsége. Az év első hónapjában a megkérdezettek 47 százaléka választotta volna a jelenlegi legerősebb szlovák kormánypártot, szeptember elején viszont már csak a 35 százalékuk - derül ki a Focus pozsonyi ügynökség tegnap nyilvánosságra hozott felméréséből. Bejutna a szlovákiai törvényhozásba a Magyar Koalíció Pártja (6 százalékos támogatottsággal) és az idén júniusban alakult Híd-Most (6 százalék) is. Érdeklődésünkre Csáky Pál MKP-elnök kifejtette: ezt csupán egyetlen ügynökség állítja, a többiek lényegesen nagyobb különbséget rögzítettek pártja javára.

Michal Horsky, ismert szlovák politológus szerint a felmérésekben a tendencia a lényeges, amely a Smer támogatottságának a fokozatos megcsappanását mutatja. Hasonló folyamat zajlik szerinte az MKP és a Híd versengésében is. Az utóbbi politikai tömörüléssel színtiszta szlovák régiókban, többek között Sároseperjes (Presov) és Zsolna (Zilina) megyében is rokonszenveznek - nyilatkozta Bugár Béla, a Híd elnöke.

A friss felmérések alapján semmivel sem csökkent a Szlovák Nemzeti Párttal rokonszenvezők (8-9 százalék körül) száma. Pozsonyi politológusok egybehangzó véleménye szerint Ján Slota közéleti botrányai elsősorban Robert Fico kormányfő-pártelnök és a Smer népszerűségét árnyékolták be. - A Szlovák Nemzeti Párt hívei vakon követik a vezért, aki bármilyen korrupciós gyanúba vagy közéleti botrányba keveredhet, a pozíciója nem rendül meg. Elég, ha előhúzza a magyarkártyát, s azzal még mindig képes legalább tízszázaléknyi polgárt maga és a pártja mögé állítani - mutatott rá Martin Slosiarik, a Focus munkatársa.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.