Elvesztette Horvátország a szlovén alibit

Bár amerikai és uniós nyomásra mosolygós lett a legutóbbi horvát-szlovén határvita-tárgyalások hangulata, a Piráni-öbölben a helyzet változatlan. Mindkét ország kormányfője azt állítja, hogy nem kötelezte el magát semmire.

Borut Pahor szlovén miniszterelnök szavait Ljubljanában úgy értelmezik, hogy Szlovénia hamarosan megkapja a szabad kijárást a nyílt tenger felé. A zágrábi saborban Jadranka Kosor kormányfő eközben arról beszél, hogy belátható időn belül megszűnik a horvát EU-csatlakozás szlovén blokádja, amiért cserébe egyetlen centiméternyi horvát földet sem engedett át a szomszédos államnak.

Mindkét ország vezetője hangsúlyozza, hogy semmit sem írt alá, és a parlamentek csak fontolgatják a vita nemzetközi bíróságra vitelét. Mondhatnánk azt is, már megint - illetve még mindig - a kályhánál vagyunk, legfeljebb (Brüsszelnek megfelelve) a két ország közötti kommunikáció változott meg egy kicsit.

- A szerbekre már nem nagyon illik hivatkoznunk, és ha minden jól megy, hamarosan a szlovénokra sem lesz miért, így alibi nélkül maradhatunk. Itt az idő, hogy felfedjük országunk igazi arcát, és szembenézzünk valós európai lehetőségeinkkel, amelyek nem túl fényesek - állítja Tonino Picula az Index.hr horvát internetes lapnak adott interjújában. Ivica Racan egykori balközép kormányának (2000-2003) volt külügyminisztere arra utal ezzel, hogy Horvátország a szlovén blokád nélkül is komoly nehézségekkel küzd az Európához tartozás feltételeit illetően. Azaz jóformán semmi sem valósult meg eddig a Brüsszelben előírt reformokból.

Jadranka Kosor átmeneti győzelmet aratott

Mostanra már Hollandia és Belgium is kifogással élt - például - a horvát igazságszolgáltatási gyakorlat ellen, hogy a bírósági döntések végrehajtása elől szabadon távoznak Boszniába a Horvátországban elítélt bűnözők. Majd kis idő elteltével hazatérnek, és ott folytatják, ahol abbahagyták.

A horvát törvényhozás ráadásul úgy pörög csúcson, hogy mire életbe lépne egy új rendelkezés, addigra társadalmi nyomás, tüntetések, sztrájkfenyegetés miatt már el is készült a visszavonó határozat. Ez történt legutóbb a nyilvános helyeken dohányzást megtiltó törvénnyel.

Hannes Swoboda osztrák EP-képviselő - aki az elmúlt években a horvát csatlakozási ügyek uniós megbízottja volt - szintén úgy nyilatkozik most a horvát sajtóban, hogy nagy jóindulattal és sok elnézéssel legfeljebb, ha 2012-ben kerülhet sor Horvátország felvételére. Szerinte nem annyira a szlovén ellenálláson, sokkal inkább azon múlik most minden, Zágráb hajlandó-e az eddiginél hatékonyabban együttműködni a hágai Nemzetközi Bírósággal, illetve tenni valamit végre az egyre nyíltabb, államilag fenntartott korrupció ellen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.