Lesújtó amerikai vélemények a médiáról

Még soha nem volt ilyen rossz véleménye az amerikaiaknak országuk sajtójáról, mint most - derül ki a Pew kutatóközpont 1500 fős mintán végzett felméréséből. Jelentősen nőtt az elmúlt két évben a média hitelességét megkérdőjelezők száma, noha a tendenciára a 80-as évektől fogva felfigyeltek a kutatók. A megkérdezettek 74 százaléka találja a tudósításokat elfogultnak és "speciális érdekek" kiszolgálóinak.

Az elmúlt évekhez képest, amikor inkább a konzervatív olvasók, hallgatók és tévénézők bírálták a médiát, most már a demokrata szavazók kétharmada szerint is elfogult a sajtó.

A politikai szimpátia függvényében teljesen ellentétesen látják a megkérdezettek a nagy tévécsatornákat - a CNN-t vagy az MSNBC-t a republikánusok, a Bush-időszakban az adminisztráció szócsövének is tekintett Fox Newst pedig a demokrataszimpatizánsok ostorozzák. Mark Glaser, a közszolgálati PBS internetes oldala médiablogjának felelős szerkesztője szerint ugyanakkor a digitális korszakban sokkal könnyebb elhíresztelni, hogy ez vagy az a sajtótermék elfogult, és az ilyen "üzeneteket" az internetes kommunikáció csak felerősíti.

Lesújtó az amerikaiak véleménye a hitelesség egy másik fokmérőjét, a pontosságot tekintve is. A válaszadók 63 százaléka szerint a tudósítások pontatlanok, míg 29 százalékuk véli úgy, hogy a média alapvetően helyesen tálalja a tényeket, és minden száz válaszadóból csak 18 mondja ki: a sajtó objektív. Az itteniek elsősorban a televízióból tájékozódnak, és a Pew közlése szerint tavaly decemberben mérték először azt, hogy a második helyen nem a napilapok állnak, hanem az internet. Az elmúlt fél évben pedig még jobban kinyílt ez az olló a világháló javára. Az azonban nem derül ki a felmérésből, hogy az online tájékozódáson a napilapok internetes kiadásait kell-e érteni - így például a piacvezető The New York Timesét havi mintegy 20 millió egyedi látogatójával -, vagy a blogokat, híraggregátorokat, illetve mi mindezek aránya.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.