Hatojama rengeteget ígér

Ázsia-szerte üdvözölték a Hatojama-kabinet hivatalba lépését. Az új japán kormány rengeteg ígéretéből az elemzők szerint kérdéses, hogy mennyit sikerül majd megvalósítaniuk.

Magas családi pótlék (átszámítva ötvenötezer forint havonta, gyermekenként), az áfaemelés elhalasztása, a belföldi fogyasztás erősítése, az államigazgatás átalakítása, a káros gázok kibocsátásának radikális csökkentése és az autópályadíj eltörlése is szerepel a szerdán hivatalba lépett új, Hatojama Jukio vezette japán kormány tervei között. A Japán Demokrata Párt (DPJ) két kisebb párttal lépett szövetségre és alakította meg a szigetország új vezetését. A DPJ volt elnöke, Okada Kacuja lett a külügyminiszter. Elemzők szerint a kormány sok-sok ambiciózus ígérete között számos ellentmondás is található, és majd a jövő évi költségvetés összeállításakor, néhány hét múlva derülhet ki igazán, hogy mit is lehet megvalósítani belőlük. A Hatojama-kormány megválasztását Ázsia-szerte üdvözölték, mivel az új japán kabinet szorosabbra kívánja fűzni a szálakat szomszédjaival a kontinensen. Az USA-ban azonban fenntartással fogadták Hatojama azon elképzelését, hogy Japán újra akarja gondolni és tárgyalni a két ország közötti, főleg védelmi politikára épülő szövetség fő elemeit.

Új japán nagykövet Budapesten

 

Japánnak van mit tanulnia a kétpárti politikát illetően - mondta lapunknak a héten hivatalba lépett új budapesti japán nagykövet, Ito Tecuo. A diplomata hozzátette: az Európai Unió és Japán, valamint Magyarország és Japán között nincs vitás probléma, így a kormányváltás alapvetően nem lesz hatással Japánnak az EU-val és Magyarországgal ápolt kapcsolataira.

Ito Tecuo több mint harmincöt éve a japán külügyminisztérium alkalmazottja, karrierje Kelet-Európával és a volt Szovjetunióval kezdődött. Legutóbb is egy szovjet utódállamban, Kazahsztánban képviselte országát. A magyarországi küldetéstől azt várja, hogy jobban megértse a magyarok szabadságot és demokráciát követelő, úttörő szellemét, valamint Magyarország lencséjén keresztül Oroszország európai uniós kapcsolatait.

A japánok körében jó kép él hazánkról - mondta Ito. A gazdaságban az információs technológia, a gyógyszeripar és a biotechnológia, valamint a környezetvédelem területén lát további lehetőségeket.

Fotografálásra vonul az új kormány
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.