Újraszámolják az afgán voksok egy részét

Újraszámolják Afganisztánban a múlt havi tartományi és elnökválasztáson leadott voksok tíz százalékát csalás gyanúja miatt. A nemzetközi összetételű panaszbizottság a múlt héten rendelte el 2500 szavazóhelyiségben a leadott szavazatok újraszámlálását. Amíg nem végeznek az újraszámlálással, nem lehet végleges eredményt közölni - írta az MTI.

A szavazatok 95 százalékos feldolgozottsága alapján Hamid Karzai elnök a voksok 54 százalékát kapta meg, míg legesélyesebb kihívója, Abdullah Abdullah egykori külügyminiszter 28 százalékot tud magáénak. Elképzelhető, hogy az újraszámlálásnál Karzai elveszít jó pár szavazatot, 50 százalék alá csúszik a támogatottsága, és így második fordulóra lesz szükség. Azonban ez újabb bizonytalanságot szülhet, hiszen a szavazatok megvizsgálása és az újraszámlálás a bizottság szerint akár több hétig is eltarthat. Kérdéses, hogy a kemény afganisztáni télben - amikor még kevésbé járhatók az utak - lehet-e egyáltalán második fordulót rendezni, vagy tavaszra kell halasztani a voksolást - emlékeztet a BBC. Erre az esetre Abdullah egy átmeneti kormány felállítását javasolta. Egyelőre azonban a részvételi adatokról sem tudni semmit.

Egyre világosabb, hogy a kezdeti optimizmussal ellentétben mára a nemzetközi közösség felismerte, hogy komoly és központilag szervezett csalások történtek annak érdekében, hogy Karzai hatalmon maradjon. Feltehetően a nemzetközi közösség most a második forduló kikényszerítésével próbálja menteni az afgánok szemében (is) a minden legitimációt nélkülöző helyzetet.

A választás nyilvánvaló sikertelensége közepette egyre többen és egyre hangosabban követelik a kivonulást Afganisztánból, pedig Barack Obama elnök az ősszel kívánta bejelenteni új stratégiáját. Az Amerikában is népszerűtlen háború befejezésére most a szövetséges társaitól sok bírálatot kapott Németország tett konkrét javaslatot. Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter szerint sok támogatást kapott uniós minisztertársaitól ahhoz a javaslatához, hogy kössenek új megállapodást Afganisztánnal arról, milyen célok eléréséhez milyen időhatárig várható nemzetközi támogatás. A német kancellári székért kampányoló Steinmeier az EU-külügyminiszterek kétnapos brüsszeli tanácskozása után tegnap azt mondta: az Afganisztánban tevékenykedő államoknak világosan megszabott menetrendre van szükségük. Szerinte 2013-ra meg kell teremteni annak az alapjait, hogy a német katonákat kivonják a közép-ázsiai országból - idézte az MTI. Steinmeier úgy véli, az afgán kormányzatra nyomást kell gyakorolni a korrupció visszaszorítása és a drogbárók megzabolázása érdekében, ugyanakkor az európaiaknak is erőteljesebben kell törekedniük a csapatcsökkentés előfeltételeinek megteremtésére.

"Nagyon remélem, hogy meghatározhatjuk majd azt az időpontot, amikor afganisztáni kötelezettségvállalásaink súlyponti eleme katonai jellegűből politikai jellegűvé válik" - fogalmazott optimistán még hétfőn Carl Bildt, az EU soros elnökségét adó Svédország diplomáciájának irányítója. "Azt, hogy ez most három vagy négy év lesz-e, ma még nehéz megmondani" - tette hozzá. Bernard Kouchner francia külügyminiszter kedden azt mondta, nem tudja, lehetséges-e három-négy éven belül a külföldi katonák kivonása Afganisztánból.

Afganisztán az egyetlen külpolitikai téma a szeptember 27-i német választásokat megelőző kampányban, és mindenekelőtt a szociáldemokraták hirtelen a kivonulás kilátásainak hangsúlyozásával igyekeznek pontokat szerezni - emlékeztetett az MTI. Az SPD kancellárjelöltje, Steinmeier által sebtében előterjesztett tervet tegnap élesen bírálta az Angela Merkel kancellár vezette konzervatív CDU. Ugyanakkor korábban Merkel is úgy nyilatkozott: a NATO-szövetségeseknek lehetőség szerint öt éven belül meg kell teremteniük azokat a feltételeket, amelyek teljesülése esetén lehetővé válhatna a nemzetközi békeerő kivonulása. Merkel - brit és francia támogatással - kezdeményezte, hogy mindennek megvitatására még ebben az évben az ENSZ égisze alatt nemzetközi konferenciát rendezzenek.

A szövetségesek "lázadozása" ellenére Mike Mullen, tengernagy, vezérkari főnök tegnap közölte: az Egyesült Államoknak valószínűleg még több katonát kell a közép-ázsiai országba küldenie, bár az idén már így is megduplázta afganisztáni csapatlétszámát. Most 62 ezer amerikai szolgál Afganisztánban, év végére 68 ezren lesznek. Mullen türelmet kért a kongresszustól és az amerikai közvéleménytől, mondván: "El tudjuk érni a célt, de a stratégiához megfelelő felszereltséggel kell rendelkeznünk."

Kanadaiak akcióban Kandahár tartományban, ahol egy terrorbomba megsebesített egy afgán kormánykatonát
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.