Politikai zűrzavar Prágában

A prágai parlament alsóháza tegnap nem hagyta jóvá a rendkívüli ülés napirendjét, amelyen a honatyák saját megbízatási idejük lerövidítéséről és a testület feloszlatásáról szavaztak volna. A programot a cseh szocdemek (CSSD) ellenezték, a kommunisták (KSCM) pedig tartózkodtak, ezért nem volt meg az ülés megkezdéséhez szükséges többség. Václav Klaus államfő nem írhatja ki a november elejére tervezett előre hozott választásokat.

A cseh szocdemek (CSSD) eddigi álláspontjukat hirtelen megváltoztatva javasolták, hogy a parlamenti pártok továbbra is támogassák Jan Fischer hivatalnokkabinetjét, az általa kidolgozott jövő évi költségvetést, szigorú megszorító intézkedéseivel. A szavazást csak jövő májusban, vagyis az eredetileg megszabott időpontban rendezzék.

Mirek Topolánek, a Polgári Demokrata Párt (ODS) elnöke tegnap a történtek után azonnal lemondott képviselői mandátumáról. - Bebizonyosodott, hogy gyújtogatóból nem lesz tűzoltó. Jirí Paroubek és a cseh szocdemek májusban megbuktatták a kabinetemet, pedig hazánk az unió soros elnöki tisztét töltötte be. Ezért egész Európában azon álmélkodtak, hogy milyenek a belpolitikai viszonyok nálunk. Akkor a cseh szocdemek elnöke mielőbbi választásokat sürgetett, amelyeket most meg megtorpedózott. S Európa ismét rajtunk nevet. Ilyen képviselők között nincs mit keresnem - nyilatkozta. Jan Fischer kormányfő meglepődött a történteken. Bejelentette: - Ha leszavazzák a költségvetés tervezetét, akkor azonnal lemondok - közölte.

Csehországban jövőre csaknem 200 milliárd koronára (2 billió forint) rúghat a költségvetési hiány, amely a hazai össztermék (GDP) 5 százalékát jelentősen meghaladó államháztartási deficitet okozhat. Emiatt áfaemeléseket tervez a kabinet, lényegesen csökkentené a jóléti kiadásokat is.

A cseh szocdemek feltehetően megijedtek attól, hogy ha hatalomra kerülnek, akkor nekik kell meghúzni az ország ama bizonyos nadrágszíját. Az sem kizárt, hogy egyre ingatagabb Jirí Paroubek pozíciója, aki emiatt nem tudta a párton belül elfogadtatni a parlamenti pártok elnökeivel megkötött egyezségét - mondta lapunknak Stefan Mlejnek, neves cseh politológus.

Aggasztó a csehországi romák helyzete

Csehország az elmúlt öt esztendőben kis lépést tett ugyan a roma kisebbség életfeltételeinek és jogbiztonságának javítása érdekében, de ezek az intézkedések csekély eredményt hoztak - mutat rá az Európa Tanács fajgyűlölet és intolerancia elleni bizottságának (ECRI) tegnap nyilvánosságra hozott jelentése. Michael Kocáb cseh kisebbségügyi és emberi jogi miniszter lapunknak kifejtette: hazánkat sem kerülték el a rasszista megnyilvánulások. Ráadásul nem csupán a szélsőséges pártocskák és a sélsőségesek tesznek romaellenes megnyilvánulásokra, hanem több ismert politikus is. (Sz. J. P.)

Fischer kormányfő (balról a harmadik) minisztereivel követi az eseményeket
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.