Magyar közjáték az EP-ben

Európa szempontjából óriási a tét: alakítani tudja-e saját értékei szerint a globalizációt, avagy elmerül a globalizáció jövendő hullámában. Ezzel a drámai felütéssel kezdte mondandóját José Manuel Barroso, aki az utóbbi öt évben az Európai Bizottság élén állt, s e munkát most folytatni szeretné. Sok meglepőt már nem mondhatott, hiszen gondolatait legutóbb a múlt héten fejtette ki, amikor külön-külön tanácskozott a frakciókkal. A lisszaboni stratégia alapján legalább 2020-ig kellene előretekinteni, vezető szerepet vállalni a globális felmelegedés elleni küzdelemben, előtérbe helyezni a zöldfejlesztéseket, az innovációt, a kutatást, megerősíteni a szociális piacgazdaságot, nekikezdeni a költségvetési reformnak. Európa-pártinak nevezte magát, aki képes és hajlandó a sokszínű bizottság élén állni, amely nem pártprogramokat valósít meg, még ha ő maga a Néppárt jelöltje is.

Ebbe kötött bele aztán Martin Schulz, a szocialisták és demokraták frakcióvezetője, aki szerint Barroso azért lehetett az állam- és kormányfők egyhangú jelöltje is, mert a kormányok ügyvédjeként tevékenykedett. S bejelentette, a portugál politikus nem élvezi a frakció bizalmát. A liberálisokét viszont igen, bár Guy Verhofstadt frakcióvezető úgy fogalmazott, a program nem túl meggyőző, de a válságos helyzetben nincs értelme a szavazás halogatásának. A zöldek nevében beszélő Daniel Cohn-Bendit elképedt: Barroso azt mondja, minden megváltozott, tehát marad. A környezetvédőknek eszükbe sem jut rá szavazni. Az euroszkeptikusok maradnak szkeptikusok és ők sem kérnek a portugálból. A legnagyobb frakciót alkotó néppártiak természetesen támogatták Barrosot, s fenntartásokkal a konzervatív reformerek is. A frakciót alkotni nem tudó szélsőséges függetlenek részéről viszont Morvai Krisztina szinte magából kikelve kérte számon Barroson, hogy nem tett semmit 2006-ban, amikor "a magyar rendőrök Budapesten kilőtték a békés tüntetők szemét". Ám az elnöklő Jerzy Buzek "túl hoszszú" felkiáltással belefojtotta a szót.

Reggel egyébként Jerzy Buzek, a parlament első új tagállambeli elnöke tartotta meg programalkotó Buzek "székfoglaló beszéde után a hozzászólók között is ott volt Morvai Krisztina, aki ekkor is a "budapesti szemkilövésekről" beszélt, s felszólította Göncz Kingát, mondjon a szabadságjogi bizottsági alelnöki tisztéről.

Erre válaszolt ebéd után Martin Schulz, aki "a fasiszta Jobbik" kirohanását utasította vissza. Göncz Kinga is hozzászólt: a jelentés a 2006-os eseményekről angolul is hozzáférhető, kétségtelen, hogy a rendőrségnek nem volt tapasztalata abban, hogyan lépjen fel szélsőjobboldali tüntetőkkel szemben, de ezt is kivizsgálták, bírósági döntések is születtek. A Jobbik részéről Balczó Zoltán kikérte magának Schulz megjegyzését, mondván, azzal 430 ezer magyar szavazót fasisztázott le. A közjáték úgy terelte egyébként Magyarországra a figyelmet, hogy a vitában ilyesmiről szó sem esett, s a tárgya sem ez volt. S így rakódnak le a hatékony magyar érdekképviselet alapjai.

Aggodalommal említette első politikai beszédében az Európai Parlament strasbourgi ülésén kedden Jerzy Buzek elnök a magyar-szlovák vitát, amelynek megoldásához felajánlotta segítségét. Az emberi jogokról beszélvén leszögezte: alapjog, hogy az állampolgárok anyanyelvükön szólalhassanak meg.

Barroso programbeszédét mondja
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.