Kiengedték az iraki cipődobálót

Kilenchavi fogva tartás után tegnap kiengedték a börtönből Muntaszir az-Zaidi iraki újságírót, aki tavaly decemberben egy bagdadi sajtóértekezleten George W. Bush akkori amerikai elnök felé hajította cipőit. Az-Zaidit hősként üdvözölték rokonai, kollégái és támogatói, de az iraki kormány látványosan távol tartotta magát az eseménytől. Az iraki hatóságok arra kérték a családot, ne legyenek nagy ünnepségek az-Zaidi kiszabadulása alkalmából. Nuri al-Maliki miniszterelnöknek a mai napig kínos az incidens.

Al-Maliki valószínűleg más miatt is tart az újságírótól. "Szabad vagyok, de a hazám még mindig börtön" - jelentette ki az amerikai erők hat és fél éve tartó iraki jelenlétére utalva az-Zaidi volt munkahelyénél, a Bagdadíja TV-nél, amelyhez első útja vezetett a katonai támaszponttól, ahol fogva tartották. A nyakában egy iraki nemzeti színű sálat viselt, és testőrök vették körül. Az-Zaidi - akinek a Guardian tudósítása szerint hiányzott az egyik szemfoga - azt mondta: a letartóztatása utáni napokban megverték, megkorbácsolták és áramütéseket is kapott. Élete veszélyben van, mondta, mert meg akarja nevezni a magas rangú iraki tiszteket, akik részt vettek a megkínzásában.

Muntaszir az-Zaidit első fokon három évre ítélték "hivatalos látogatáson lévő államfő elleni agresszióért", majd ezt másodfokon egy évre csökkentették, s végül jó magaviselete miatt kilenc hónap után szabadulhatott - emlékeztetett az MTI. A Bagdadíja TV közvetítette, amint székhelyéhez megérkezik. Volt kollégái az-Zaidi tiszteletére azonnal levágtak legalább három birkát. Családja otthonánál a szabadulása utáni pillanatokban örömünnepet rendeztek. "Amikor csak Bush lapoz egyet élete történetében, Muntaszir cipőivel fogja szembetalálni magát" - jelentette ki fivére, Udaj.

A család egyelőre nem beszél arról, mihez kezd az arab világban híressé vált újságíró. Az Bagdadíja TV is várja viszsza, de kapott állásajánlatot libanoni tévécsatornától is. Egyik testvére korábban úgy nyilatkozott: az-Zaidi Görögországba utazik, hogy ápolják.

Muntaszir az-Zaidi valóságos népi hős lett az arab világban. Az általános vélekedés az, hogy a cipődobálás jogos és hazafias tett volt, ellentétben a gyáva arab vezetők közönyével. Elítélésekor tiltakozó megmozdulások voltak egyebek közt Marokkóban, Egyiptomban, a Gázai övezetben és Londonban is.

Az-Zaidi egyelőre biztonsági okokból nem költözik be abba a négyszobás lakásba, amit a Bagdadíja TV vett neki. Pedig más ajándékok is várnak rá: Moammer el-Kadhafi líbiai vezető állítólag Bátorság-érdemrenddel tünteti ki, Hugo Chávez venezuelai elnök pedig állampolgárságot és 100 ezer dollárt ajánlott fel neki. A katari emírtől hírek szerint több sportautót kap ajándékba, valamint egy arany lovat, és több arab családfő is megkereste a családot azzal, hogy az újságíróhoz adná a lányát feleségül.

Azóta egyébként divatba jött a cipődobálás. Az év elején egy német diák Wen Csia-pao (Wen Jiabao) kínai miniszterelnök felé hajított egy csukát, de megpróbálták eltalálni Mahmud Ahmadinezsad iráni elnököt és Manmohan Szingh indiai kormányfőt is. Sőt, állítólag a Fortis bank néhány részvényese is megdobálta a menedzsereket, tiltakozásul a bank egy részének eladása ellen.

Nővére köszönti a cipődobáló népi hőst
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.