Párbaj helyett nagykoalíció

Egyértelmű győztest nem hozott Angela Merkel (CDU) kancellár és kihívója, Frank-Walter Steinmeier (SPD) egyetlen szemtől szembeni televíziós vitája. A döntetlen mégis a szociáldemokrata kihívóra nézve hízelgő: a felmérésekben a Merkel mögött tetemes hátránnyal lemaradó külügyminiszter ugyanis a vártnál sokkal jobban szerepelt.

A két közszolgálati (ARD, ZDF) és a két vezető kereskedelmi tévécsatornán (RTL, Sat1) élőben közvetített másfél órás vita nézői hiába vártak kemény belemenésekre, éles szócsatára vagy akár személyeskedő megjegyzésekre. Merkel és Steinmeier kölcsönösen kímélték egymás, mintha azzal számolnának: bár egyikük sem akarja, de a szeptember 27-i Bundestag-választás után könnyen előfordulhat, hogy a nagykoalíció folytatására kényszerülnek. Az biztos, az elmúlt négy év közös kormányzását mindketten pozitívan értékelték, bár, mint elhangzott, a tegeződésig nem jutottak el.

A párbajnak nevezett, de néha nagykoalíciós tárgyalásra hasonlító vitát élesen bírálták az ellenzéki pártok. Szerintük az ilyen szűk körű, az oppozíciót hanyagoló rendezvények ideje lejárt. A célközönség, vagyis a választópolgárok reakciói megoszlottak. Az adás után megszólaltatottak unalmasnak, száraznak és közhelyesnek nevezték a látottakat. A hétfői reakciókból viszont kiderült, hogy sokakat pozitívan meglepett Steinmeier teljesítménye. Mindezzel együtt belőle, illetve az öniróniáját ezúttal "otthonhagyó" Merkelből hiányzott a szenvedély, érzelmeket egyikük sem mutatott.

A fejekben leginkább a szociális kérdéseket ezúttal ügyesen tematizáló Steinmeier maradt meg, aki "tősgyökeres szociáldemokrataként" egyértelműen kiállt az általános minimálbér bevezetése, a tisztességes fizetések és a menedzserjövedelmek korlátozása mellett. Merkel maradt "puha", a konfliktusokat kerülő stílusánál. Szerinte a kereszténypártok és a liberálisok polgári többsége vezetheti ki Németországot a válságból. Méghozzá adócsökkentésekkel, ennek finanszírozásáról és a rekordnagyságú államadósság kezeléséről már nem beszélt. Igaz, Steinmeier sem, s mindketten elmentek olyan égető témák mellett, mint az oktatás, az egészségügy vagy az öregedő társadalom.

Két héttel a Bundestag-választás előtt a "meccs" nem dőlt el. A Merkel által ambicionált polgári többség, a CDU/CSU és a liberális FDP koalíciója az ötvenszázalékos többség szélén ingadozik. Elemzők szerint Steinmeier a vitában ügyesebben élt a lehetőséggel, jobban meg tudta szólítani jelentős részben bizonytalan szavazóbázisát. Kérdés, hogy ez ér-e majd bármit is a voksokban. Több sajtókommentár szerint igazából azok nyertek, akik nem a nagykoalíciós párossal töltötték a vasárnap estét. Nézettségi rekordokat a vita nem döntött, a "párbajra" csak 14,2 millió néző volt kíváncsi. Négy évvel ezelőtt az akkori szociáldemokrata kormányfő, a médiakancellárnak is hívott Gerhard Schröder és Merkel vitáját közel 21 millióan követték.

Újságírók figyelik Angela Merkel és Frank-Walter Steinmeier vitáját
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.