Ők csúnyák, ő szép

Bár a hivatalos elnökválasztási kampány csak október közepén kezdődik Ukrajnában, a legmagasabb közjogi méltóságért szorítóba szálló politikusok között már javában dúl a küzdelem - az írott és az elektronikus médiában, hatalmas plakátokon.

Juscsenko elnök, aki a rendkívül alacsony népszerűsége ellenére, másodszor is vállalja a megmérettetést - kihasználva a hivatali pozíciójából adódó lehetőségeket - egyelőre fennhagyatta a közelmúltban ünnepelt függetlenség napjára készített, az ország népét üdvözlő plakátokat. A korábbi "mérgezés" nyomait, amelyről amúgy a vizsgálat eddig semmilyen eredményt nem mutatott fel, erős smink fedi a politikus arcán.

"Ők a napot lopják - Ő dolgozik", "Ők blokkolnak - Ő dolgozik", Ők jártatják a szájukat - Ő dolgozik" stb. szövegű plakátok lepték el az ország nagyvárosait, az országutak mellett felállított hirdetőoszlopokat. Miután az egyes szám harmadik személyben álló "Ő" nőnemben szerepel, az olvasóban nem merülhet fel kétség, Julija Timosenko miniszterelnökről van szó. Ám "Ők" sem tétlenkednek, ugyancsak óriásplakátokon hozzák a választók tudomására: "Az ország tönkre megy - Ő dolgozik". Egyes helyeken a miniszterelnöki kampány fáradhatatlan aktivistái felmásztak az ellenhirdetésekhez, és letépték a Timosenkót elmarasztaló részeket. Ő ugyanis dolgozik: a kampányra újabb hajviseletet és divatos ruhakreációkat kilátásba helyező Timosenko kellemes hangja rádió, illetve tévéhirdetésekben is kiutat ígér az embereknek a válság súlyos gondjaiból.

Viktor Janukovics, a legnagyobb ellenzéki párt vezetője, a népszerűségi felméréseket jelenleg vezető politikus szintén hangjának kellemes csengésével igyekszik megnyerni a rádióhallgatókat, továbbá együtt érző arccal ecseteli a tévében a kormány politikája miatt a társadalomra váró nehézségeket. Plakátjain mosolyogva kéri a választók észrevételeit az ország dolgairól - "Az Ön gondolatai fontosak."

A feltörekvő politikusnemzedéket testesíti meg az ifjú és tehetséges elnökjelölt, Arszenyij Jacenyuk, aki plakátjairól orrára csúsztatott szemüvege felett néz a választóra. Hadra fogható sereget, új iparosítást, hatékony mezőgazdaságot, az egészséges és művelt emberek társadalmának megteremtését ígéri. A korábbi, sötét tónusú plakátot, amelyen - egyesek szerint - a politikus a szovjet rezsim hírhedt figurájára, Lavrentyij Berijára emlékeztetett, leszedték. Jacenyuk újabb plakátjai is komolyságot sugallnak, a polgárok tudomására hozva, hogy májusban elérte az elnökké választhatóság alkotmányosan meghatározott 35. életévét.

"Erős elnök - erős ország" hangütésű plakátján komor arccal néz a jövőbe Szergej Tigipko, pénzember, korábban különböző kormányzati beosztások birtokosa. Egy másikon azt ígéri, elárulja, miként menthetik megtakarításaikat az emberek válság idején. Litvin, az ezüstösen ősz hajú parlamenti elnök kisfiús, félszájas mosollyal ígér lényeges változásokat a rá szavazóknak. Viszonylag kevesebb plakáttal, de már kampányol a szélsőségesen nacionalista Szvoboda vezetője is.

A kommunisták viszont egyelőre kivárnak: sikerül-e megállapodni egy közös baloldali jelöltben? A jelek szerint elszámíthatta magát Olekszandr Moroz, az ukrán rendszerváltás egyik ismert baloldali politikusa, aki komolyan vette Juscsenko elnök év eleji fenyegetőzését rendkívüli parlamenti választások kiírására, mert, forrásait apasztva, már februárban-márciusban teleragasztatta az országot a politikai romeltakarításra felszólító választási hirdetményeivel.

Kijev, 2009. szeptember

Timosenko új frizurával egy koncerten
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.