Az uniós biztos állást foglalt a nyelvtörvényről

Az uniós tagállamoknak minden rendelkezésükre álló eszközzel garantálniuk kell a kisebbséghez tartozó személyek sajátos jogait, mivel ezek védelme integráns részét képezi az általános emberi jogok védelmének. Következésképpen Szlovákiának ebben a szellemben kell alkalmaznia a nyelvtörvényt - fejtette ki a Leonard Orban, az Európai Bizottság nyelvi sokszínűségért felelős biztosa Tabajdi Csaba magyar EP-képviselő levelére válaszolva. Orban levelében arra is felhívja a figyelmet, hogy az uniós bizottság abban az esetben járhat el, ha az adott kérdésben van közösségi jogalap - az adott esetben viszont nincs. Viszont ha egy nemzeti szabályozás uniós alapjogokat sért, akkor a bizottság felléphet ezek védelmében. Márpedig az emberi jogok az uniós alapjogok közé tartoznak. A román EP-biztos levele a brüsszeli bizottság első hivatalos állásfoglalásának tekinthető a magyar-szlovák nyelvtörvényvitában.

Mint emlékezetes, az MSZP EP-delegációjának vezetője másfél hónappal ezelőtt fordult levéllel Orbanhoz, amelyben felhívta figyelmét arra, hogy a jogszabály sérti az európai normákat, az Európa Tanács kisebbségvédelmi egyezményeit.

Tabajdi lapunk megkeresésére tegnap elmondta, hogy a biztos válaszát Pozsonynak intézett uniós figyelmeztetésnek értékeli. Értékelése szerint Orban azonban kitért bizonyos konkrét felvetések megválaszolása elől, mivel az ő levele konkrét példákat említett, milyen pontokon sérti a szlovák jogszabály az európai kisebbségvédelmi megállapodásokat, amelyeket Pozsony is aláírt. Ezért Tabajdi most újabb beadványnyal fordul a bizottsághoz, amelyben arra kéri a testületet, hogy a törvény általa jogsértőnek ítélt részeit illetően konkrétan is foglaljon állást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.