Zöldre kacsintó konzervatívok

Berlini lakásába a több mint 800 kilométerre fekvő Schönauból veszi az áramot Cem Özdemir. A német zöldek társelnöke tudatosan választotta beszállítónak a fekete-erdei település - városi köztulajdonba visszavásárolt - elektromos erőművét, az ugyanis garantáltan nem ad el atomenergia-alapú villamos energiát. - Az egyik álmom, hogy a kedvenc futballcsapatom, a VfB Stuttgart szponzora nem az atomenergiát pártoló EnBW, hanem a "tisztán zöld" schönaui EWS lesz - árulta el a 43 éves politikus Berlinben, külföldi tudósítókkal beszélgetve.

Az "anatóliai svábnak" is nevezett Özdemir az első török, illetve bevándorlócsaládból származó politikus, aki a Bundestagban is jelen lévő, nemzetközileg jegyzett német párt élére került. A német zöldek feljövőben vannak, több elemző szerint a CDU/CSU és az SPD mögött a harmadik erőként, a liberális FDP-t megelőzve is befuthatnak a szeptember 27-i Bundestag-választáson. - Nem akarunk újabb nagykoalíciót, de a keresztény pártok és a liberálisok polgári többségéből sem kérünk - hangoztatta Özdemir, hozzátéve, hogy a választás után az "erő pozíciójából" kívánnak kormánykoalícióról tárgyalni.

A környezetvédő párt számára ma már nem csak az SPD az egyedüli lehetséges partner. A Hamburgot tavaly május óta a konzervatív fősodornál jóval liberálisabb CDU-val együtt irányítják. Özdemirnek máig nagyon jó a viszonya a negyvenes generációhoz tartozó kereszténypártiakkal. Bonnban a kilencvenes évek közepétől ifjú zöldek és CDU-sok a "pizzakapcsolatnak" nevezett hálózat keretében gyakran jöttek össze egy pizzériában.

A zöldek nemcsak az SPD-ről leszakadó középrétegeket tudják megszólítani, hanem egyre mélyeb gyökeret eresztenek a konzervatív táborban is. A klímavédelem, a génkezelt élelmiszerek elutasítása, a hagyományos mezőgazdaság és a tisztességes felvásárlási árak melletti kiállás teszi a pártot vonzóvá a történelmileg jobbra hajló városi és vidéki konzervatív körök szemében. Az oktatásban, az atomenergia jövőjében vagy az általános minimálbér bevezetésében persze még világok választják el őket a CDU/CSU-tól. A zöldek mindenesetre a júniusi önkormányzati választáson a CDU fellegvárának számító Stuttgartban megelőzték a konzervatívokat. E hullámot kihasználva a Berlinben élő Özdemir a sváb fővárosban indul közvetlen mandátumért. Ha nyer, ő lesz az első zöld, akinek sikerül "egyéniben" képviselői helyet szereznie - ilyen bravúrra még a legnépszerűbb zöld, Joschka Fischer sem volt képes.

Cem Özdemir
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.