Toalettpapírral várták a prágai képviselőket

Václav Klaus államfő ugyan október 9-re és 10-re írta ki a csehországi előre hozott választásokat, ám jelenleg senki sem tudja, valójában mikor lesznek a voksolások. A cseh alkotmánybíróság ugyanis felfüggesztette az elnöki rendelet érvényességét, mert elfogadta Milos Melcák független honatya beadványát, aki szerint a képviselőtársai alkotmányellenesen jártak el, amikor lerövidítették az alsóház megbízatási idejét. Indoklása alapján ezzel a döntéssel az ő jogait sértették meg, hiszen őt négy évre, vagyis jövő júniusig választották meg. Rámutatott arra is, hogy a cseh alaptörvény szerint a képviselőházat idő előtt csupán az államfő oszlathatja fel, méghozzá akkor, ha két alkalommal az általa megbízott, egyszer pedig a házelnök javaslatára kinevezett miniszterelnöknek nem szavaznak bizalmat. Ez a feltétel sem teljesült.

Václav Klaus államfő és a cseh politikusok élesen bírálták a taláros testület határozatát, amely szerintük nem vette figyelembe a közérdeket. - A felbolydult belpolitikai és gazdasági helyzetben az országnak mielőbb stabil kormányra van szüksége, amely jelenleg csak az előre hozott választások eredményeként állhat fel - mutatott rá az elnök. Pavel Rychetský, a testület elnöke szerint viszont a legfőbb közérdek, hogy a voksolások törvényesek legyenek. Bejelentette: szerdán összeül az alkotmánybíróság, hogy megvizsgálja: törvényes volt-e az alsóházi képviselők döntése. A verdikt csütörtökre várható.

Mindeközben a két házelnök és a parlamenti pártok elnökei megegyeztek abban, hogy gyorsított eljárásban alkotmánymódosítást fogadnak el, amely megszünteti a joghézagot, s lehetővé teszi azt, hogy az alsóház minősített többséggel lerövidítse saját megbízatási idejét. Ha ez a forgatókönyv érvényesül, akkor a választásokat leghamarabb novemberben tarthatják meg. Ezt a forgatókönyvet akkor alkalmaznák, ha az alkotmánybíróság az alaptörvénnyel ellentétesnek minősíti az alsóház korábbi határozatát. Tegnap több civil szerveződés képviselői "Cseh alkotmány" feliratú toalettpapírokat adtak át a parlamentbe igyekvő képviselőknek. Így tiltakoztak amiatt, hogy pártérdekek miatt módosítják sebtében az alaptörvényt, amit méltatlannak tartanak.

Csehországban március végén bukott meg Mirek Topolánek kormánya. Májustól Jan Fischer hivatalnokkabinetje irányítja az országot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.