Sólyom lemondta a találkozót Gasparoviccsal

Elmarad Sólyom László magyar és Ivan Gasparovic szlovák államfő informális találkozója, amelyet e hét végére terveztek a visegrádi csoport elnökeinek lengyelországi tanácskozása során. - Amíg nem érkezik kielégítő válasz korábbi diplomáciai jegyzékünkre, melyben az augusztus 21-ei incidensre kértük a szlovák fél magyarázatát, addig nem időszerű a magyar és a szlovák köztársasági elnök találkozójáról tárgyalni - közölte Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) főosztályvezetője kedden az MTI-vel.

Lapunk pozsonyi tudósítójának megkeresésére Peter Stano, a szlovák külügyminisztérium szóvivője közölte: már készítik a szlovák választ, amelyet belátható időn belül átadnak a magyar partnernek. - Mi is várjuk azonban a budapesti feleleteket azokra a kérdéseinkre, amelyeket nagykövetünk, Peter Weiss tolmácsolt a külügyminisztériumban - tette hozzá.

Szintén kedden a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) visszautasította azokat a pártot érintő minősítéseket, amelyeket Bajnai Gordon magyar kormányfő fogalmazott meg a Sme című szlovák napilapban hétfőn közölt írásában. Ján Slota, az SNS elnöke ugyanakkor felszólította a szlovák külügyminisztert: diplomáciai jegyzékben szólítsa fel Bajnait arra, hogy kérjen bocsánatot kijelentéseiért, amelyekkel megsértette a szlovák állampolgárokat, és ismételten kísérletet tett Szlovákia belügyeibe való beavatkozásra. A szlovák koalíciós párt különösen azt sérelmezi, hogy Bajnai az SNS-t a Jobbikhoz hasonlította, s követelte a szlovák államnyelvtörvény módosításának visszavonását.

A szlovákiai főügyészség megrendelésére elkészített új orvosi szakvélemény azt állítja, hogy Malina Hedvig, a Nyitrán megvert szlovákiai magyar diáklány ajaksérülése és a combjain észlelt kék foltok nem a támadás napján, hanem korábban keletkeztek, illetve hogy más sérülése nem volt. Peter Labasnak, a pozsonyi Komensky Egyetem orvosi kara dékánjának tíz kérdést kellett megválaszolnia, amelyek a sérülésekkel kapcsolatosak, azonban a kérdések alig felét válaszolta meg. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.