Merkel sajnálja a civil áldozatokat

A kunduzi légi csapás teljes körű kivizsgálását ígérte kedden a német parlament, a Bundestag előtt tett kormányzati nyilatkozatában Angela Merkel. A német kancellár mélységes sajnálkozását fejezte ki az esetleges polgári áldozatok miatt. - Minden ártatlan áldozatot gyászolunk - mondta, de nem volt hajlandó a kunduzi német parancsnok által kért és amerikai vadászgépek által végrehajtott akciót a vizsgálat vége előtt bármiként minősíteni.

Afganisztánról beszélve - tizenkilenc nappal a Bundestag-választás előtt - Merkel tartózkodott a "háború" szó használatától. A konzervatív politikus "harci bevetést" emlegetett, miközben a napnál is világosabb, hogy a hivatalos megfogalmazás szerint újjáépítési segítséget nyújtó Bundeswehr valójában háborúban áll a tálib lázadókkal.

Merkel szociáldemokrata kihívója, egyben nagykoalíciós partnere, Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter és az SPD kancellárjelöltje is kiállt az afganisztáni misszió folytatása mellett. Érezhetően nem kívánt frontális támadást intézni Franz Josef Jung védelmi miniszter ellen. Az ellenzéki zöldek és baloldaliak a szerintük a kunduzi ügy kapcsán valótlan információkat terjesztő CDU-s politikus távozását követelik. A német nagykoalíció pártjai Afganisztán kapcsán azonban "összezárnak": a kivonuláspárti közvéleményt azzal próbálják "leszerelni", hogy a 4200 fős német kontingens nem marad örökké a Hindukus lábánál.

Közben még mindig homály fedi, pontosan hányan haltak meg a múlt péntek hajnali kunduzi légi csapásban. Az amerikai vadászgépek két bombát dobtak a tálib fegyveresek által zsákmányolt benzines tartálykocsikra. A teherautóknál azonban civilek is tartózkodtak, a robbanásokban állítólag sok gyermek vesztette életét. Német részről a halálos áldozatok számát a korábbi 56-ról most 70-80-ra módosították.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.