A BRKF nem tud neonáci gyújtogatókról

A Budapesti Rendőr-főkapitányság felhívta a Simon Wiesenthal Központ (SWC) figyelmét: ha konkrét bűnesetekről van tudomása, amelyek a szombati melegfelvonuláson történtek, akkor tegyen bejelentést, és a rendőrség kivizsgálja azt.

Shimon Samuels, az SWC nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatója ugyanis hétfőn levelet küldött az Európa Tanács (ET) miniszteri bizottsága elnökének, Samuel Zbogar szlovén külügyminiszternek. A lapunkhoz is eljuttatott közlemény szerint Samuels a következőket írta: "A budapesti melegfelvonulás elleni egyik támadás elharapózásaként mintegy 500 neonáci és bőrfejű tüzet gyújtott a budapesti zsidó negyedben, és megtámadott azonosthatóan zsidó magyar és külföldi turistákat, akik a Zsidó Nyári Fesztivál látogatói voltak."

Tafferner Éva, a BRFK szóvivője az MTI érdeklődésére kedden elmondta: a zsinagóga közvetlen közelében gyújtogatásról, 500-600 fős tömeg randalírozásáról nincs tudomásuk, de ha a Simon Wiesenthal Központ a konkrét esetről rendelkezik információkkal, akkor tegye meg a megfelelő bejelentést, amelyet a rendőrség ki fog vizsgálni. Közölte: arról viszont van információjuk, hogy egy kisebb csoport a zsinagóga kertjébe bedobott egy üveget, illetve letéptek egy molinót, ezért a BRFK garázdaság miatt nyomoz. Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta: a vasárnapi melegfelvonulást megzavarni próbálók közül mintegy kéttucatnyian sörösüvegeket dobáltak a budapesti Dohány utcai zsinagóga ajtajához, illetve letépték és meggyújtották a Zsidó Nyári Fesztivál molinóját. Ezenkívül meg akarták gyújtani a zsinagóga jobb oldalán lévő raktár ideiglenes gyékénykerítését, de ezt a helyszínre érkezett rendőrök megakadályozták.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.