Phenjani bejelentés az urándúsításról

- Az urándúsítási kísérletet sikeresen lezártuk, a program a befejező szakaszba lépett - idézte a KCNA hivatalos hírügynökség azt a levelet, amelyben a phenjani kormány az ENSZ Biztonsági Tanácsát tájékoztatta. Ugyancsak végső fázisba ért az elhasznált fűtőelemek újrafeldolgozása, és zajlik a reaktorból ily módon kinyert plutónium felhasználása atomfegyver előállítására - közölte Phenjan. A világszervezethez intézett levélben Észak-Korea hangoztatta, hogy felkészültek az esetleges büntetőintézkedésekre, illetve készen állnak a párbeszédre is. A levelet Phenjan azokra a kérdésekre reagálta küldte el, amelyeket az ENSZ intézett az országhoz miután augusztus végén az Egyesült Arab Emírségek haditengerészete elfogott egy hajót, amely a nemzetközi embargót megszegve Iránnak szánt észak-koreai fegyvereket szállított.

Az Egyesült Államok régóta gyanítja, hogy Észak-Korea titokban atomfegyvergyártás céljából urándúsítási programot folytat - jelentette az MTI. Szakértők azonban mindeddig úgy vélték, Phenjan messze jár attól, hogy az urándúsítás végső fázisát is elérje. Stephen Bosworth, az Obama-kormány Észak-Koreáért felelős megbízottja, aki ázsiai körútja során Pekingben tárgyalt, "nyugtalanítónak" nevezte a bejelentést - jelentette a Reuters. Az orosz külügyminisztérium egyik illetékese az Interfax hírügynökségnek nyilatkozva leszögezte: az észak-koreai eredményes urándúsítási folyamat híre Moszkva "aggodalmát" váltotta ki. Az ENSZ BT határozatainak a nyílt és demonstratív semmibevételére teremtenek rendkívül veszélyes precedenst - hangoztatta a névtelenséget kérő orosz külügyi tisztviselő. Moszkva egyébként a napokban közölte, hogy a phenjani atom- és rakétakísérletek miatt korszerű rakétákat telepít az észak-koreai határhoz.

A levélben Phenjan egyébként kifogásolja, hogy miközben a Biztonsági Tanács ügyet csinált az áprilisi észak-koreai rakétaindításból, az augusztus 25-i hasonló dél-koreai rakétaindítást - amikor Szöul szintén műholdat próbált felbocsátani - viszont nem kifogásolta. Phenjan az egyoldalú megközelítés miatt kénytelen keményebb ellenlépéseket tenni - olvasható az indoklás a májusban végrehajtott kísérleti atomrobbantásra.

Phenjan a KCNA által idézett írásban megismételte, hogy továbbra is ellenzi az észak-koreai nukleáris leszerelésről szóló hatoldalú tárgyalásokat, amelyekről tavaly decemberben vonult ki. "Soha nem volt ellenünkre a Koreai-félsziget, sőt az egész világ atomfegyver-mentesítésének gondolata. A hatoldalú tárgyalások szerkezetét kifogásoljuk, mert az sérti Észak-Korea szuverenitását és a békés fejlődéshez való jogát" - állt a levélben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.