Bajnai európai normákra utalt

Peter Weiss, Szlovákia budapesti nagykövete a Szlovák Köztársaság nemzeti ünnepe alkalmából rendezett fogadás után a jövő heti miniszterelnöki találkozóval kapcsolatban újságírókkal közölte: vissza kell térni a párbeszédhez, mert "az, hogy nemzetközi szintre visszük a problémáinkat, nem segít se Szlovákiának, se Magyarországnak". A szlovák fél szerint a politikai feszültségek kezelése mellett vissza kell térni az olyan ügyek intézéséhez is, amelyek segítik az emberek mindennapi életét, példaként az infrastruktúra fejlesztését említette.

Peter Weiss azt mondta: a fogadáson Bajnai Gordon miniszterelnökkel megállapodtak abban, hogy jól előkészítik a találkozót annak érdekében, hogy az pozitív eredménnyel záruljon. Bajnai pedig a fogadásról távozóban újságíróknak azt mondta, a jövő heti Robert Ficóval tartandó megbeszélésén azt javasolja majd, hogy Magyarország és Szlovákia az emberi értékek, az európai jogi normák szerint próbálja meg rendezni a két ország közötti feszültségeket.

Sólyom László köztársasági elnök hivatalában fogadta tegnap a révkomáromi Szent István Szoborbizottság tagjait. A Köztársasági Elnöki Hivatal tájékoztatása szerint a vendégek köszönetet mondtak a magyar államfőnek a szobor állításának támogatásáért. Mint az MTI emlékeztet, a szlovák hatóságok augusztus 21-én megtagadták a belépést Sólyom Lászlótól, aki részt vett volna Szent István szobrának leleplezésén.

A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja az EP első munkahetén több fórumon adott hangot tiltakozásának Sólyom László köztársasági elnök Szlovákiából történt kitiltása miatt - közölte a frakció pénteken. A képviselők így tájékoztatták az Európai Parlament és a többi EU-intézmény döntéshozóit a páratlan incidensről, amellyel a Fico-kormány - a Fidesz közleménye szerint - "uniós jogelveket sértve hányt fittyet a személyek szabad áramlásának elvére". Ezért a Fidesz európai parlamenti képviselői elvárják, hogy az európai intézmények megszólaljanak az ügyben.

Bajnai Gordon a budapesti szlovák nagykövetség előtt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.