A finn befektetők bíznak hazánkban

A finn üzleti élet vezetőivel és Matti Vanhanen miniszterelnökkel is találkozott tegnap Helsinkiben a miniszterelnök, aki finn kollégáját a szlovák-magyar feszültségekről is tájékoztatta.

Helsinkiből jelenti kiküldött munkatársunk

A magyar miniszterelnök ellátogatott a Nokia Helsinki központjába, majd finn nagyvállalatok vezetőivel találkozott egynapos finnországi látogatása során. Számos finn cég van jelen befektetőként Magyarországon, többek között az elektrotechnikai termékeket gyártó Nokia és Elcoteq, valamint a Sanoma lapkiadó-vállalat is. A finn vállalatok becslések szerint húszezer embernek adnak munkát hazánkban.

Bajnai Gordon a találkozók után elmondta: a finn vállalatvezetők egyöntetűen fejezték ki bizalmukat Magyarország iránt, akik a gazdasági válság után is stratégiai fontosságú helynek tartják hazánkat, ahol befektetéseik megtérülnek. - Kifejezetten nyílt beszélgetést folytattunk. A finn üzleti élet képviselői részletes képet kaptak a magyar gazdaság helyzetéről és kilátásairól. Én teljesen egyetértek azzal, amit a miniszterelnök mondott, miszerint a jelen világgazdasági körülmények ellenére a magyar gazdaság visszatérhet arra a pályára, amelyen haladt - mondta lapunknak Antti Piippo, az Elcoteq alapítója és igazgatótanácsának elnöke. Az Elcoteq pécsi üzeme hétszáz dolgozójától válik meg szeptemberben, Piippo szerint azonban ha a világgazdaság helyzet javul, a foglalkoztatottak száma ismét emelkedhet, ugyanis a romániai gyár bezárása után a pécsi az Elcoteq első számú üzeme. Bajnai a sajtótájékoztatón elmondta: a kormány jelenleg tárgyal arról az Elcoteqkel, hogy bővítse tevékenységét Pécsett, és keresi annak módját, hogyan tudná ezt támogatni. Bajnai látogatást tett a Finn Innovációs Alapnál is. Ezután Matti Vanhanen kormányfővel tárgyalt, aki megérkezésekor egy rövid dartsmeccsel is meglepte magyar kollégáját.

A sajtótájékoztatón a két kormányfő elmondta: megbeszélésükön szó esett a két országnak a gazdasági válságra adott válaszairól, az Európai Unió előtt álló feladatokról és energiagazdálkodási kérdésekről. Bajnai tájékoztatta kollégáját a szlovák-magyar feszültségekről is. - A nyelvhasználati jogokat általános európai értéknek tekintjük. Különösen idős korban fontos, hogy a beteg saját nyelvét használva juthasson egészségügyi ellátáshoz - mondta Vanhanen. Finnországban a lakosság öt százalékának anyanyelve svéd, azonban a finn mellett ez is az ország hivatalos nyelve. Ezt még akkor sem tudjuk nem észrevenni, ha csupán rövid időt töltünk az országban: közlekedési táblák és közérdekű információk mindenütt kétnyelvűek - a két felirat legtöbbször egymás mellett, és mindig ugyanakkora méretű betűkkel szerepel.

Szollár Domokos kormányszóvivő a finn fővárosban közölte, a Nógrád megyei Szécsényben találkozik majd szeptember 10-én Bajnai szlovák kollégájával, Robert Ficóval. Mint a szóvivő már korábban elmondta: a magyar miniszterelnök szerint a problémákról és az együttműködésről egyaránt beszélni kell az egyeztetésen. A nyelvtörvény ügye megkerülhetetlenül fontos, csakúgy, mint a két ország közötti gazdasági kapcsolatok fejlesztése. Nem lehet szó nélkül hagyni a magyar köztársasági elnök jogellenes kitiltását sem - idézte a szóvivő Bajnai szavait.

Bajnai dobását nézi a finn miniszterelnök
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.