Fico szerint a nyelvtörvény nem lényeges

A szlovák kormányfő úgy véli, hogy az újabb Ipoly-hidak építéséről és más kétoldalú gazdasági és regionális tervekről kellene tárgyalni.

Szlovákia ellen példa nélküli kampányt folytatnak, amelynek minden magyarországi politikai párt és a sajtó is részese. Legújabban a módosított szlovák nyelvtörvény szolgál ürügyként - jelentette ki a pozsonyi köztévé szokásos vasárnapi politikai vitaműsorában Robert Fico. A pozsonyi kormányfő szerint Szlovákia nem tehet újabb engedményeket a szeptembertől életbe lépő jogszabály ügyében, mert azt joggal várják el a kisebbségekhez tartozó valamennyi polgártól, hogy szóban és írásban sajátítsák el az államnyelvet.

Jobbik-tagok a Mária Valéria hídon

Ezután a meghiúsult Sólyom-látogatás kapcsán megismételte a szlovák fél ismert álláspontját, amely szerint a nemzetközi diplomáciában legalábbis szokatlan, hogy a magyar államfő sem Révkomáromban, sem máshol nem kívánt találkozni szlovák partnerével.

Robert Fico ismét hangoztatta, hogy bárhol és bármikor hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni Bajnai Gordonnal. - Felajánlom Bastrnák Tibornak, Révkomárom polgármesterének, hogy ha a városban végre méltó helyet találnak Cirill és Metód szobrának, akkor meghívom magyar partneremet, hogy közösen koszorúzzuk meg az alkotást, jómagam pedig ellátogatok Szent István szobrához is.

Egyébként az is példa nélküli, hogy miközben a magyar királyt megörökítő alkotásnak méltó helyet talált a városi önkormányzat, a szláv hittérítőket ábrázoló mű méltatlan helyen, a Matica slovenská helyi szervezete székházának erkélyén található, mert máshol nem engedélyezték felállítani - jelentette ki a miniszterelnök. A továbbiakban kifejtette: magyar partnerétől majd megkérdi, vajon a nyelvtörvény ügye kulcsfontosságú-e a két ország kapcsolatában vagy pedig az újabb Ipoly-hidak építése és számos más kétoldalú gazdasági és regionális terv a lényeges.

A vitaműsor másik résztvevője, Jaroslav Paska - aki a Szlovák Nemzeti Párt jelöltjeként került az Európai Parlamentbe - azt hangoztatta, hogy földrészünk egyre több politikusa aggódik amiatt, hogy "a magyarok nem férnek a bőrükbe és saját területükbe, s emiatt az osztrákokon kívül minden szomszédjukkal viszálykodnak".

A szlovák történelmében nagy hagyományokkal rendelkező, jelenleg azonban nacionalista Matica slovenská vezetői 1992-ben ajándékoztak a révkomáromi helyi szervezetük képviselőinek egy Cirill és Metód-szobrot. A helyi képviselő-testület már ezt a lépést is provokációnak tartotta, mert semmilyen történelmi tény sem igazolja, hogy a két hittérítő ebben a térségben járt volna. Ezért nem egyeztek bele abba, hogy az alkotás valamelyik helyi köztérre kerüljön. A szlovák ajkú polgárok Európa védőszentjeinek emlékét sértő magyar arroganciát emlegetnek azóta is. Végül a szlovák szervezet helyi székházának erkélyén állították fel.

Vasárnap a Jobbik huszonhat tagja megkoszorúzta Szent István révkomáromi szobrát. A Nyitra megyei rendőrség csupán ezt a néma aktust engedélyezte, a beszédeket és a zászlók felmutatását megtiltotta.

A csallóközi Csicsón tegnap a nemzeti szoborparkban leleplezték a nyelvtörvény mintegy kétméteres gyászszobrát, amelyet a szeptember 1-jei dunaszerdahelyi tiltakozó nagygyűlésen is kiállítanak. Beszédében Duray Miklós, az MKP stratégiai alelnöke az emberi jogok és a szólásszabadság példátlan megsértésének, az európai normákkal összeegyeztethetlennek minősítette a keddtől hatályos jogszabályt

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.