Távirati stílusban

Hamid Karzai biztosan vezet

Az afgán választási bizottság szerdán közzétett, a szavazatok 17 százalékán alapuló adatai szerint megugrott Hamid Karzai hivatalban lévő afgán államfő előnye fő vetélytársával, Abdullah Abdullah volt külügyminiszterrel szemben. Karzai 44,8 százalékot, Abdullah 35,1 százalékot tudhat a magáénak, míg előző nap még nagyjából fej fej mellett haladtak. (MTI)

A dalai láma Tajvanra készül

A dalai láma elfogadott egy tajvani meghívást a jövő hétre, de a látogatást még jóvá kell hagynia a tajpeji kormánynak. Mint a tajvani hivatalos hírügynökség jelentette: az indiai száműzetésben élő tibeti vezetőt az ellenzéki Demokratikus Haladó Párt hívta meg, s a látogatás hétfőn kezdődne a sziget déli részén lévő Kaohsziung megyében. A jelenleg kormányzó Kuomintang az utóbbi időben javította a kapcsolatokat a népi Kínával. Peking köztudomásúan ellenzi, ha a dalai lámát külföldön hivatalosan fogadják. Egyelőre sem a tajvani köztársasági elnöki hivatal, sem a külügyminisztérium nem erősítette meg, hogy a látogatásra sor kerül. (Reuters)

Görög-török békét sürget a NATO-főtitkár

Görögországba és Törökországba utazik ma Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár, hogy rábírja Athént és Ankarát nézeteltéréseik elsimítására. A görög-török ellentét hosszú évek óta gátolja a NATO-EU együttműködést. Az észak-atlanti szervezetnek mindkét ország tagja, az EU-nak azonban csak a görögök. (MTI)

Kémkedési ügyek a bécsi parlamentben

Parlamenti vizsgálóbizottság alakult szerdán Bécsben politikusok állítólagos törvénytelen lehallgatása és más "kémügyek" tisztázására. A bizottság tisztázni kívánja egyebek között, hogy jogsértően figyelte-e a titkosszolgálat az ellenzéki Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) egyik képviselőjének telefonhívásait. Téma lesz az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vádja, hogy a zöldek belügyi összeköttetéseik révén "nyomoztattak" a párt után. A napirenden szerepel, hogy a kazah titkosszolgálat gyakorolt-e befolyást osztrák képviselőkre. (MTI)

Litván cáfolat a CIA-börtönökről

A litván parlament külügyi bizottsága szerdán cáfolta azt az állítást, miszerint titkos börtönöket működtetett az országban az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) vagy más külföldi titkosszolgálat a terrorizmus elleni harc keretében. Erről még 2006-ban folytattak le vizsgálatot, amely azt is megállapította, hogy a litván repülőtereket sem használták terroristagyanús rabok titkos szállításához. Amerikai médiabeszámolók szerint a CIA Románia és Lengyelország mellett Litvániában, Vilnius közelében is fenntartott ilyen titkos börtönöket még 2005-öt megelőzően. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.