Távirati stílusban

Bajnai tájékoztatta az EP elnökét

Bajnai Gordon miniszterelnök kedden telefonon megköszönte Jerzy Buzeknek, az Európai Parlament új elnökének az elvi kiállást, amelyet a szlovák nyelvtörvénynyel kapcsolatban tanúsított. Egyúttal rövid tájékoztatást adott a magyar-szlovák viszony legfrissebb fejleményeiről, elfogadhatatlannak nevezve a szlovák magatartást Sólyom László révkomáromi látogatása kapcsán. Mint a Kormányszóvivői Iroda közölte, a magyar kormányfő ugyancsak tegnap gratulált Anders Fogh Rasmussen új NATO-főtitkárnak is a kinevezéséhez. (OS)

Mitrovicában szerbek és albánok verekedtek

Az EU által kivezényelt rendőrök könnygázzal fékezték meg kedden a szerbek és albánok verekedését az észak-koszovói Kosovska Mitrovica egyik külvárosában. A város két közössége között a feszültség ezúttal amiatt robbant ki, hogy a tíz évvel ezelőtti összecsapásokban megsérült házak közül előbb az albánokét vagy a szerbekét kell-e helyreállítani. (MTI)

Mit szállíthatott az Arctic Sea?

Az Arctic Sea elleni állítólagos kalóztámadás rejtélye továbbra is foglalkoztatja az orosz médiát, hiszen a kiszabadított legénység tizenegy tagja immár egy hete vall Moszkvában a történtekről a Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak. A 4,7 ezer tonnás, hivatalosan fát szállító Arctic Sea közben katonai kísérettel Novorosszijszkba tart. Az orosz hatóságok információi szerint a kalóztámadásban nyolc orosz nemzetiségű személy érintett, köztük hatan Észtországban, ketten Lettországban éltek. A gyanúsítottak tagadják, hogy a hajóra támadtak volna, magukat továbbra is viharba jutott környezetvédőknek mondják, s letartóztatásuk ellen fellebbeztek. A hajót üzemeltető Sol Chart cég szerint nem az orosz hatóságok az illetékesek, mert a hajó máltai felségjelzés alatt közlekedett. (Moszkvai tudósítónktól)

Nem engednek a hondurasi puccsisták

A hondurasi fővárosban tárgyal az Amerikai Államok Szervezete (AÁSZ) külügyminiszteri missziója a június végén puccsal megdöntött Manuel Zelaya elnök visszatérésének feltételeiről. A hétfő esti találkozók nem hoztak haladást, Micheletti de facto elnök kormányzata elutasította, hogy visszavonják a Zelayával szemben a legfelső bíróságon emelt vádakat. Tegnap folytatódtak a konzultációk. Megfigyelők szerint az AÁSZ hét külügyminiszteréből álló küldöttség vizitje az utolsó lehetőség a válság diplomáciai, tehát békés megoldására. (Efe)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.