Reformerek a teheráni kirakatperekben

Iránban újabb reformer vezetőket állítottak a teheráni forradalmi bíróság elé kedden. Ez a negyedik csoportos bírósági eljárás, amit Mahmud Ahmadinezsad elnök ellenzéke egyszerűen "kirakatpereknek" nevez.

A gyanúsítottakat azzal vádolják, hogy zavargásokat szítottak a júniusi - az ellenzék által vitatott eredményű - elnökválasztás után. A helyi hírügynökségek jelentése szerint (csak ők lehetnek jelen a tárgyalásokon) a tegnap bíróság elé állítottak között van Mohammed Khatemi, a reformer szellemiségű volt iráni elnök körének, illetve egykori kormányának több tagja is, köztük Mosztafa Tadzsadeh volt belügyminiszter-helyettes, Mohszen Aminzadeh volt külügyminiszter-helyettes, Mohszen Szafaje Farahani volt gazdasági miniszterhelyettes és Abdollah Ramezanzadeh volt kormányszóvivő. Ugyancsak a vádlottak között van Kian Tajbakhsh iráni-amerikai tudós és több reformer újságíró. A BBC tudósítása szerint a "per" célja többek között Khatemi volt elnök kormányzásának lejáratása, illetve a reformerek megfélemlítése. Khatemi támogatja az elnökválasztáson vesztes ellenjelölteket, Mir Hoszein Muszavit, és Mehdi Karubit, akiknek szintén a letartóztatását követeli néhány keményvonalas Teheránban.

Augusztus 1-je óta 140 embert állítottak a forradalmi bíróság elé az Ahmadinezsad elnök újraválasztását vitató tüntetések miatt. A reformszellemű politikusokon kívül egy francia egyetemista és a brit, illetve a francia nagykövetség egy-egy iráni alkalmazottja ellen is eljárás indult. A tömeges perekben még nem születtek ítéletek.

A tüntetésekben a hatóságok szerint harminc, az ellenzék szerint 69 ember vesztette életét. Hivatalos adatok szerint a hatóságok legkevesebb négyezer embert vettek őrizetbe, közülük 300-an még mindig rács mögött vannak. Kiderült: a tüntetésekkel foglalkozó parlamenti bizottság megvizsgálja azt a híresztelést is, mely szerint a meggyilkolt tüntetőket tömegsírokba fektették volna Teheránban. Ugyanakkor a bizottság "alaptalannak" találta azokat a Mehdi Karubi által is többször hangoztatott vádakat, hogy a biztonsági erők megerőszakolták a fogva tartottak egy részét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.