Olaszország szétosztaná a bevándorlókat

A szicíliai halászok hálói ismét holttesteket emelnek ki a tengerből. Hiába a Berlusconi-kormánynak a bevándorlást korlátozó intézkedései, a nyári szélcsendben az olasz partokra szünet nélkül érkeznek az Afrikából induló, emberekkel teli csónakok. Róma szerint a probléma egész Európát érinti, és a menekülteket szét kellene osztani a 27 tagállam között.

"Nem tudunk ennyi embert önerőből ellátni! Itália Európa kapuja, a probléma közös, a bevándorlás terhét mind a 27 tagországnak vállalnia kell!" - jelentette ki Franco Frattini olasz külügyminiszter az előző héten történt újabb tragédia után.

Öt túlélő érkezett meg Szicíliába abból a közel nyolcvan eritreaiból, akik 23 napot hányódtak a tengeren a líbiai és az olasz partok között. Az életben maradtak szerint terhes nők pusztultak el étlen-szomjan. A háborús övezetből érkezett és ezért politikai menekülteknek számító eritreaiak halála Róma ismételt tiltakozását robbantotta ki Brüsszelben és La Vallettában is.

Itália azonnali európai beavatkozást sürget: a soros elnökség nevében a svéd külügyminiszter, Carl Bildt, október végére ígérte a bevándorlási politika megtárgyalását a 27-ek közötti elosztásról szóló olasz javaslattal. Frattini a máltai felségvizek feletti olasz ellenőrzést is felvetette: Olaszország régóta azzal vádolja szomszédját, hogy szándékosan nem fogadja be a tengerén áthaladó bevándorlókat, így terelve őket Szicília felé. Ezt bizonyítaná, hogy az olasz partokon kikötő afrikaiak a máltai parti őrségtől a csónakokhoz dobott mentőöveket viselnek. "Független köztársaságunk tengere nem eladó!" - üzente vissza a máltai diplomáciát vezető Tonio Borg.

Tegnap Lampedusa szigetére ismét 57 fős eritreai csoport érkezett, ők is máltai mentőövekkel. Hiába a Berlusconi-kormánynak a letelepedést, családegyesítést korlátozó rendelkezései, 2008-ban harmincezren értek partot Itáliában, többségüket az emberkereskedők Líbiából indították útra. Vasárnap Silvio Berlusconi ismét Tripoliban tárgyal Moammer el-Kadhafival a líbiai partok olasz hadihajókkal való ellenőrzéséről. Római kormányadatok több mint ötszázra teszik az idén tengerbe veszett bevándorlók számát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.