Ismét dőlnek a csontvázak a CIA szekrényéből

Az amerikai igazságügy-miniszter hétfőn vizsgálatot indított a "Cég" egy belső ellenőrzési dokumentuma nyomán, amely újabb visszásságokat tár fel a terroristatevékenységgel gyanúsítottak vallatásában. Obama elnök áthelyezte a kihallgatások felügyeletét az FBI-hoz, a CIA igazgatója pedig állítólag a lemondását fontolgatja.

Az ájulásig szorították a gyanúsítottak nyaki ütőerét, Hálid Sejk Mohammedet, a szeptember 11-i merényletek állítólagos kitervelőjét gyerekei meggyilkolásával fenyegették meg, másokat pedig azzal, hogy behozzák vallatásra női családtagjaikat. Volt, akit a szomszédos cellában rendezett színlelt kivégzéssel próbáltak a CIA emberei jobb belátásra bírni: lövés is eldördült, amikor pedig a fogoly elhaladt a cella mellett, csuklyás "rab" (valójában őr) feküdt bent.

Mindez a Központi Hírszerző Ügynökség belső ellenőrzése szerint történt meg. Eric Holder igazságügy-miniszter hétfőn vizsgálat lefolytatására kért fel egy szövetségi ügyészt a még 2004-ben készült, de most megnyitott, és jelentős részben cenzúrázott jelentés nyomán. A titkosítás feloldását egy szövetségi bíró rendelte el egy perben, amelyet az Amerikai Polgárjogi Unió indított. A jelentés szerint a CIA kihallgatási gyakorlata nem volt összhangban az USA a nemzetközi porondon hirdetett emberjogi álláspontjával. A dokumentum azóta ismert visszaélésekre, így a vízbe fulladás érzését keltő, ma már kínzásnak tekintett kihallgatási módszer alkalmazására is kitér. A jelentés arra is rávilágít: a CIA érintett emberei között voltak, akik tartottak tőle, hogy egyszer majd felelősségre vonják őket, esetleg nemzetközi bíróságon. Titkosszolgálati források szerint tucatnyi esetben eljárás (de csak egy büntetőügy) is indult a visszaélések miatt, és volt, aki inkább kilépett, mint hogy fegyelmi vizsgálatnak vesse alá magát. Paul Gimigliano, a CIA szóvivője azt mondta: a szervezet nem tűrte el a jelentésben szereplő gyakorlatot.

Közleményében Leon Panetta, a CIA már az Obama-időszakban kinevezett igazgatója megjegyzi: "Sok tekintetben ez a régi történet", utal rá, hogy januárban leállították a "kemény kihallgatási technikákat". Szerinte az ügynökségnek immár nem hátra, hanem előre kell tekintenie. Ugyanakkor a CNN jelentős változásnak nevezte az amerikai nemzetbiztonsági politikában, hogy az egyébként nyári szabadságát töltő Barack Obama elnök most a CIA-tól az FBI-hoz helyezte át a terrorcselekménynyel gyanúsítottak kihallgatásának felügyeletét. Az ABC News hírcsatorna értesülései szerint pedig már annyira elmérgesedett a viszony Panetta és a Fehér Ház között, hogy az igazgató a távozásával fenyegetőzik - mindössze hét hónap után. Ezt mindkét részről tagadják. Panetta állítólag tajtékzott a "Céget" érintő kormányzati vizsgálatok miatt, nehezményezi, hogy önálló szerepkör helyett az adminisztráció húsdarálójába került, miközben sorra dőlnek ki a csontvázak a CIA szekrényéből.

Az elmúlt napokban történetesen a hírhedtté lett őrző-védő céghez, a korábbi Blackwaterhez (mai neve: Xe) fűződő kapcsolata miatt szerepelt az ügynökség a címlapokon. A magánbiztonságiakat akár az al-Kaida vezetőinek meggyilkolására is felbérelhették, illetve szerepet kaptak a pilóta nélküli repülőgépeknek, a drónoknak Hellfire páncéltörő rakétával való felszerelésében is.

Hazaszállították az egyik legfiatalabb rabot a terrorgyanús foglyok amerikai börtöntáborából, a kubai Guantánamóról; a 19 éves fiatalember 7 évi fogság után térhet vissza Afganisztánba. Mohammed Jawad szabadulásáról polgári ügyvédje számolt be a sajtónak, közölve, hogy a volt fogoly hazatérése után tanulmányait tervezi folytatni. Az amerikai erők azért fogták el a fiút Afganisztánban, mert állítólag kézigránátot dobott egy amerikai járműoszlopra. A Pentagon a fiú guantánamói bebörtönzésekor, 2002-ben azt állította, hogy a támadó 16-17 éves volt, más adatok szerint viszont még csak 12. életévét töltötte be. Egy katonai törvényszék már tavaly megállapította, hogy Jawad ügyében gyengék a bizonyítékok. (MTI)

A Guantánamóról hétfőn szabadult Mohammed Jawad (jobbra) Kabulban, egyik rokonával
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.