Dél-Korea fellőtte első űrrakétáját

Dél-Korea tegnap - egyhetes, technikai okokkal indokolt halasztás után - fellőtte első űrrakétáját, ám a hordozóeszköznek nem sikerült kellő magasságban Föld körüli pályára állítania a tudományos műholdat. Ahn Bjong Man oktatási, tudományos és kutatási miniszter félsikernek minősítette az űrmissziót. Mint mondta, a rakéta felbocsátása minden tekintetben jól sikerült, de a műhold túlment a tervezett orbitális pályán, 360 kilométeres magasságba emelkedett, holott 302 kilométeren kellett volna leválnia a hordozóeszközről. A miniszter szerint a szakértők jelenleg vizsgálják ennek okát, a dél-koreai űrkutatási hivatal mérnökei pedig megpróbálják meghatározni a műhold űrbéli koordinátáit.

A kétlépcsős, 33 méter hosszú Naro-1 rakétát az ország déli partvidékén, Szöultól 485 kilométerrel délre található, az orosz Krunicsev űrhajózási berendezéseket gyártó cég segítséggel épült űrközpontból bocsátották fel. A műhold a tervek szerint a Föld energiakisugárzását volt hivatott vizsgálni.

Az indításra négy hónappal azután került sor, hogy Észak-Korea felbocsátotta saját, többlépcsős rakétáját, kiváltva ezzel a nemzetközi közösség tiltakozását. Phenjan azt állította, hogy a rakétaindítás polgári célú űrprogramja részét képezte, de az ENSZ Biztonsági Tanácsa elítélte azt, mondván, hogy sérti a ballisztikus rakétákkal való észak-koreai kísérletezést tiltó BT-határozatot.

Közben dél-koreai lapértesülés szerint Phenjan folytatta az utóbbi napok és hetek nyitási és békülési politikáját. Miután Bill Clinton volt elnök látogatásakor elengedtek két, kémkedéssel vádolt amerikai-koreai újságírót, Észak bejelentette, hogy újra nyitja határát, felújulhatnak a családlátogatások, illetve a keszoni különleges gazdasági övezet működése. Most a Dzsungang Ilbo című dél-koreai lap washingtoni diplomáciai forrásra hivatkozva írta azt, hogy Phenjan meghívta Barack Obama két magas rangú megbízottját, Stephen Boswortht, az elnök térségbeli különmegbízottját, valamint Sung Kim nukleáris főtárgyalót. Mint az MTI jelentette, Phenjan régóta törekszik magas szintű tárgyalásokra Washingtonnal atomprogramjáról és más kérdésekről, így remélve javítani nemzetközi megítélésén. Washington azt hangoztatta, hogy hajlandó kétoldalú megbeszélésekre Phenjannal, de csak a hatoldalú tárgyalások keretein belül, amelyeken rajtuk kívül Dél-Korea, Japán, Kína és Oroszország vesz részt.

A Naro-1 a fellövés után
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.