'Hol van az uniós elnökség és a bizottság?'

"Abszurd", hogy az Európai Unió kivonja magát egy olyan, tagállamait érintő konfliktusból, amelyet a felek teljesen nyilvánvalóan nem tudnak egyedül megoldani - írja a Berliner Zeitung keddi elemzésében, felidézve, hogy az Európai Bizottság jelezte: kétoldalú ügynek tekinti az augusztus 21-i magyar-szlovák diplomáciai incidenst. Hol van az uniós elnökség és a bizottság, amikor valóban szükség lenne rá? - teszi fel a kérdést a berlini lap.

A német lap rámutat, hogy a viszály nem új keletű, annak az első világháború utáni határrendezéshez visszanyúló történelmi okai vannak. "Ha az EU komolyan venné saját alapelveit, kikényszerítette volna ezeknek a problémáknak a megoldását, mielőtt Szlovákiát és Magyarországot egyáltalán felvette volna a soraiba" - vélekedik a lap, hozzátéve, hogy a tagság feltételeit tartalmazó koppenhágai kritériumoknak a kisebbségek védelme is részét képezi.

A Handelsblatt című német gazdasági-pénzügyi napilap arról ír kedden, hogy a szlovák-magyar incidens a kormányok, a politikai elit kudarcáról árulkodik. Ami jelenleg az EU délkeleti térségében zajlik, végzetesen emlékeztet a korábbi időkre. A kormányok képtelenek a kompromisszumra, és csak bizonyos feltételek mellett hajlandók tárgyalni egymással. A nyugat-európai fülnek megdöbbentőnek, sőt egyenesen egzotikusnak, végtelenül távolinak, groteszknek, szinte nevetségesnek tetszik a révkomáromi incidens - olvasható a Handelsblattban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.