Az EU nem avatkozik be

Pozsony szerint Svédország az EU soros elnökeként a két félre hagyná a magyar-szlovák vita rendezését.

Tegnap délután a szlovák lapok internetes portáljai vezető hírben számoltak be arról, hogy Svédország, az unió soros elnökeként egyelőre nem kíván állást foglalni abban a magyar-szlovák diplomáciai vitában, amely Sólyom László múlt pénteki, meghiúsult révkomáromi látogatása előtt és után lángolt fel újra. Értesüléseiket Michael Mann brüsszeli szóvivő közlésére alapozzák, aki szerint a vita kétoldalú ügy, amelyben az Európai Bizottság semmilyen formában nem érintett. Ugyanezt az álláspontot hangoztatta Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter is, aki egy kereskedelmi tévében elmondta, hogy múlt héten állandó kapcsolatban volt a svéd külügyminiszterrel, aki többször megismételte neki: a vitát a két fél rendezze egymás között. Ugyanakkor a német kormány is közölte: sajnálattal vette tudomásul az esetet, és arra biztatja a két országot, hogy párbeszéd útján oldják meg kétoldalú problémáikat.

A legnagyobb példányszámú szlovák véleményformáló napilap, a pozsonyi Sme tegnap a címlapján közölte, hogy Sólyom László kellő időben bejelentkezett, mert még júniusban közölte Peter Weisszel, Szlovákia új budapesti nagykövetével - akit államfőnk aznap bemutatkozó látogatáson fogadott -, hogy augusztus 21-én Révkomáromba készül, Szent István szobrának avatására. A napilap megszólaltatja Ladislav Spacekot, a diplomáciai protokoll neves cseh szakértőjét, aki szerint ez a közlés teljesen megfelelt minden szokásnak és szabálynak. A nagykövetnek ezt azonnal jelentenie kellett volna Pozsonyba - mutat rá a cseh szakember.

Peter Stano, a szlovák külügyminisztérium szóvivője megkeresésünkre továbbra is azt állította, hogy ilyen esetben csak az írásbeli közlés az elfogadható, s a magyar fél ilyen jegyzéket csupán augusztus 13-án küldött Pozsonyba. - Ladislav Spacek szerint ez a jegyzék csupán a látogatás megszervezésének technikai részleteit tartalmazta, s arról értesíti a fogadó országot, hogy védett személy érkezik. - A magyar államfő említett szóbeli közlésének - mely ráadásul az ügyben illetékes nagykövet fogadásán hangzott el - sokkal nagyobb a diplomáciai ereje, mint ha valamilyen levél érkezett volna a budapesti külügyminisztériumtól Pozsonyba - mutatott rá a prágai szakértő, aki évekkel ezelőtt Václav Havel szóvivője is volt.

Szanyi Tibor szocialista képviselő szerint "kifejezetten hazafiatlan", hogy a révkomáromi események után a Fidesz "belerúg" a magyar kormányba. Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki stábjának vezetője hétfőn arról beszélt: ami a magyar államfő Révkomáromba tervezett útjával kapcsolatban történt, az azt is mutatja, hogy a jelenlegi magyar kormánynak nincs tekintélye és gyenge. (MTI)

A szlovák kormányfő szerint Szent István zászlaja alatt a legkeményebb magyarosítás folyt, ezért az első magyar királyt semmiképpen sem lehet a szlovákok királyának is tekinteni.- Senki se vágjon most olyan képet, hogy István valamiféle szlovák király. Nekünk megvan a mi Szvatoplukunk, és nem Istvánunk - nyilatkozta Robert Fico hétfőn a TASR hírügynökségnek. (MTI)

Sólyom László két ország között
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.