Pozsony megsértette a schengeni egyezményt

Legfeljebb a szlovák jogi előírások megsértéséről lehet beszélni, hiszen sem a hatályban lévő nemzetközi, sem az európai jogi előírásokat nem sértette volna meg Sólyom László, ha pénteken belép Szlovákiába - mondta lapunknak Lattmann Tamás nemzetközi jogász arról, milyen jogsértés elkerülését emlegette a köztársasági elnök, amikor úgy döntött, nem megy át Révkomáromba. Lattmann a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján is közzétett szlovák jegyzékről elmondta: bajosnak tartja azt is, ahogy a szövegben a szlovák törvényre hivatkoznak, hiszen feltehetően arról nem született hirtelen jogszabály, hogy Sólyom László nem léphet Szlovákia területére.

Lattmann Tamás elmagyarázta: a jegyzék érvelésében az uniós jogszabályokra való hivatkozás is hibás, hiszen a belépés korlátozására lehetőséget adó EU-irányelvre való hivatkozás önmagában is rossz, mert az ilyen típusú jogszabályokra egyénekkel szemben a tagállamok nem hivatkozhatnak, erre csak fordítva van lehetőség. Ráadásul az irányelv szerint a tagállam kitiltó aktusával szemben egyéni panaszra kell, hogy módot biztosítson az állam. Hozzátette: Szlovákia egyértelműen megsértette a schengeni egyezmény előírásait is. A nemzetközi jogász szerint Magyarország megpróbálhatna az Európai Bírósághoz fordulni azzal, hogy egy tagállam nem teljesítette az alapító szerződésekben vállalt kötelezettségeket. Ez azonban halovány lehetőség, mert ez az opció az alapító szerződések tekintetében áll fenn, és kérdés, hogy a schengeni egyezmény megsértését be lehet-e vonni ebbe a körbe. (Z. E.)

Sólyom László köztársasági elnök gyalogol a Komárom és Révkomárom közötti Duna-hídon, miután a híd közepén, a magyar oldalon sajtótájékoztatót tartott
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.