Közös nevezőre jutottak Szocsiban

Egy hónappal a német szövetségi parlamenti választások előtt belpolitikai tétje is volt a német kancellár pénteki találkozójának orosz kollégájával Szocsiban. Angela Merkel az elmúlt másfél év alatt nyolcadszor tárgyalt Dmitrij Medvegyevvel. A mostani megbeszélések elsőrangú kérdése, az Opel megvétele mellett (az orosz Szberbank és a kanadai Magna 27,5-27,5 százalékos tulajdonosává válna a General Motorshoz tartozó német autógyárnak) megvitatták az Északi áramlat gázvezeték sorsát és az orosz emberjogi helyzetet is.

A közös sajtótájékoztató hangneme arról tanúskodott, hogy a felek közös nevezőre jutottak a fő kérdésekben. Erre utal, hogy bár Merkel leghoszszabban az emberjogi kérdéseken időzött el (aggodalmát fejezve ki három jogvédő júliusi és múlt heti csecsenföldi meggyilkolása miatt), elismerte Moszkva őszinte szándékát a felelősök felkutatására.

Medvegyev előzetesében nem említette meg Natalija Esztyemirova, Zarima Szadulajeva és Alik Dzsabrailov halálát, de újságírói kérdésre válaszolva részvétét fejezte ki, kiemelve a szövetségi kormány mellett a helyi vezetés felelősségét is. Medvegyev ezzel lényegében figyelmeztette a csecsen elnököt, Ramzan Kadirovot, aki Esztyemirovát halála után senkinek sem fontos, becstelen nőnek nevezte.

Merkel számára személyesen is kiemelt jelentőségű volt a tönk szélére került, nyáron egészében orosz kézbe jutott Wadan Yards hajógyár helyzete. A Mecklenburg-Előpomerániában fekvő, 2500 főt foglalkoztató vállalat Merkel egyéni választókörzetét is érinti. A megbeszélések után biztossá vált, hogy újabb tulajdonosváltás várható a cégnél: Andrej Burlakov után a vállalat a Gazprom felügyelőtanácsában helyet foglaló Igor Juszufovhoz kerül, 40 millió euróért. Az üzletember 1600 munkahely megőrzésére vállalt garanciát.

Fontos gesztust is tett Merkel, megerősítve, hogy Berlin kiáll az Északi áramlat gázvezeték megépítése mellett. Bár a munkálatok jelentősen csúsznak, a tervek szerint 2011-től évi 27 milliárd köbméter földgázt juttat a Balti-tenger alatt futó vezeték Oroszországból Németországba. Ez tovább növeli Németország súlyát, amely Oroszország első számú kereskedelmi partnere. A tavalyi áruforgalom a két ország közt 67,5 milliárd dollár volt.

Eldöntöttnek látszik az Opel helyzete is: a GM még nem tett ugyan pontot a tárgyalások végére, de a Magna-Szberbank páros befutónak látszik, miután a vevő - a Kommerszant orosz napilap értesülései szerint - elállt attól a követelésétől, hogy szabadon rendelkezhessen az Opel gyártási technológiájával. Elfogadta, hogy csupán licencszerződések révén szerel össze Opeleket Oroszországban, és az így megszerzett technológiát legfeljebb a GAZ-nak adhatja el. Merkel egyértelművé tette, hogy a Magna-Szberbank ajánlatát támogatja a RHJ befektetési alappal szemben, és ehhez kész állami garanciát is nyújtani. Az orosz elnök stratégiai befektetésnek minősítette a 350 millió eurós ügyletet, amely kölcsönösen lehetőséget ad a krízisből való kilábaláshoz.

Angela Merkel német kancellár és Dmitrij Medvegyev orosz elnök Szocsiban ebédel. Másfél év alatt nyolcadszor tárgyaltak
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.