Lezárult az Arafat-korszak

Arculatváltással ért véget a Fatah húszéves szünet után megtartott, a parázs viták miatt kétszer is meghosszabbított hatodik kongresszusa. Végérvényesen lezárult az elhúzódó Arafat-éra, a szervezet jellegét ezentúl egyértelműen az elnökké újjáválasztott Mahmud Abbasz határozza meg.

Alaposan felfrissült az új Központi Bizottság, 15 veteránjából mindössze hármat választottak ismét a vezérek közé. Viszont a testület 18 választott tagjából 13-an a fiatal gárdából valók, köztük az izraeli börtönben terrormerényletekért ötszörös életfogytiglani büntetését töltő karizmatikus Marvan Barguti, a gázai biztonsági erőknek a puccs óta Ciszjordániában élő egykori parancsnoka Mohammed Dahlan, valamint a pragmatikus Dzsibril Radzsub, aki valamikor Barguti cellatársa is volt. A ma már középkorú fiatalok mind kiválóan beszélnek héberül, nyelviskolájuk általában az izraeli börtönök világa volt. Meglepetést jelent Ahmed Korei egykori miniszterelnök kiszavazása, a palesztin tárgyalódelegáció vezetője elsősorban a korruptságáról elterjedt hírekért fizetett hatalomvesztésével. Például lányának állítólag személyesen járta ki Cipi Livninél az izraeli kék személyi igazolványt, és az azzal járó előjogokat.

A kongresszus a szervezet sokat bírált programját nem változtatta meg gyökeresen, lényegében maradtak a húsz éve Tuniszban meghatározott irányelvek, köztük a frázis a "cionista ellenség likvidálásáról". Ugyanakkor a két népnek két államot koncepciója is bekerült, hangsúlyozva, hogy a jövendő Palesztinának a '67-es határokon kell megalakulnia. Céljuk megegyezésre jutni a békéről Izraellel, de nem adják fel a megszállással szembeni ellenállás jogát sem. A menekültek hazatérését követelik, mégpedig elhagyott falvaikba, vagyis a mai Izrael területére is, s nemcsak Palesztinába, miként a zsidó állam szorgalmazza.

Az új platformot a Dubaiban megjelenő Golf News szerkesztőségi cikkben támadta, mivel a kongresszus nyomán a Fatah és a Hamasz, a két rivális frakció nemcsak nem került közelebb egymáshoz, hanem ha lehet még tovább mérgesedtek ellentéteik. Izrael számára elfogadhatatlan a betlehemi kongreszszus hangvétele és álláspontja, - nyilatkozta Ehud Barak védelmi miniszter is.

A szervezet vezetésének megfiatalítása, a honi viszonyokat, az izraelieket jobban ismerő új generáció hangadóvá válása ugyanakkor esélyt adhat a pártnak a januárban esedékes általános és elnökválasztáson, már amennyiben sikerül megtartani a voksolást a Hamasz gázai uralma miatt kettészakadt palesztin hatóság területén. A legújabb palesztin közvélemény-kutatások szerint a Fatah jelenleg népszerűbb három évvel ezelőtti legyőzőjénél, a Hamasznál.

Marvan Barguti 2003-ban, a tel-avivi bírósági tárgyalása után
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.