Leminősítés vagy realitás Révkomáromban?

Befejezte a pozsonyi akkreditációs bizottság a szlovákiai egyetemek komplex értékelését, amely alapján az ország harminchárom felsőoktatási intézményét három kategóriába - egyetem, főiskola, csupán elsőfokú képzésre jogosult szakfőiskola - sorolják.

Biztosra vehető, hogy a révkomáromi Selye János Egyetem elveszíti ezt a tudományos rangját, és minden bizonnyal főiskola lesz. Megkeresésünkre Lubor Fisera professzor, a minősítő testület elnöke annyit mondott, hogy döntésüket néhány napon belül hozzák nyilvánosságra. - Ősztől a harminchárom szlovákiai intézménynek alig egynegyede tarthatja meg az egyetemi rangot - tette hozzá. A Selye János Egyetem vezetői maguk kérték a főiskolai besorolást.

Kétezer hallgatója van az egyetemnek

Lapunknak nyilatkozva Tóth János révkomáromi rektor megerősítette a professzor szavait. Visszautasította azokat a híreszteléseket, amelyek már most az intézmény lefokozását emlegetik. - Először is minden tárgyilagos szakértő előtt világos, hogy fél évtizedes múlttal aligha felelhetünk meg az egyetemmé nyilvánítás valamennyi feltételének. Nem lehet például annyi professzorunk és doktoranduszunk, mint a több évtizede megalapított szlovák intézményeknek. Ezért jómagam, kollégáimhoz hasonlóan azt tartanám sikernek, ha az egyetem megnevezésének megtartásával olyan főiskolai kategóriába sorolnának bennünket, ahol a mesterfokú és doktori képzést is folytathatnánk. Jelenlegi költségvetésünk nem csökkenne, s lehetőségünk lenne további szellemi építkezésre, amelynek eredményeként öt-tíz éven belül minden téren teljesíthetjük az egyetemmé nyilvánítás valamennyi tudományos és egyéb elvárásait. Ehhez a folyamathoz már elkészítettük stratégiai programunkat - hangsúlyozta a rektor.

Az oktatási rendszer tavaly azért rendelte el az egyetemek újraminősítését, hogy a kiemelt intézményekben növelje az oktatás színvonalát. Értesüléseink szerint az akkreditációs bizottság minősítését ősszel hagyja jóvá a szlovák kormány, amely ennek alapján dönt a felsőfokú intézmények jövő évi állami támogatásáról.

A magyar tannyelvű, állami Selye János Egyetem megalapítását 2003-ban hagyta jóvá a pozsonyi parlament. Az intézménynek jelenleg mintegy kétezer hallgatója van.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.