Külvárosi lázongások Franciaországban

A mostani eset kísértetiesen emlékeztet a 2005-ös eseményekre: egy párizsi külvárosban egy igazoltatás elől menekülő fiatal tragikus balesetet szenved, mire a külvárosi fiatalok autókat gyújtanak fel, majd a rendőrökre támadnak. A Bagnolet-ban történt eset kiterjedésében nem hasonlítható a három évvel ezelőttihez, de a szindróma mégis ugyanaz: úgy tűnik, a francia külvárosokban semmi nem változik.

A hétfőre virradó éjszaka, a 18 éves Yakou Sanogo, aki pizzafutárként dolgozott, egy rendőri igazoltatást elkerülendő menekülni próbált. Egy idő után már két rendőrautó vette üldözőbe, majd rövid üldözés végén a fiatalember egy korlátnak ütközött és a helyszínen meghalt. A rendőrségi vizsgálat szerint tragikus baleset történt, míg ezzel szemben számos szemtanú azt állítja, hogy a rendőrautók leszorították a fiút az útról, így közvetve ők okozták a halálát. Még a baleset éjjelén pár tucatnyi helyi fiatal az utcára vonult és "a hagyományoknak megfelelően" autókat gyújtott fel. A gyújtogatások hétfő éjszaka is felújultak.

Miért fordul elő sokadszorra, hogy egy külvárosi fiatal a rendőri igazoltatás elől menekülni próbál? Vajon nem a megalázó, gyakran bizony faji alapon történő, diszkriminatív procedúrák okozzák ezt a jelenséget? A külvárosok lakói és a rendőrség közötti szakadék mindenesetre egyre mélyül.

Rohamrendőrök lángoló autó előtt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.