Konzervatív kebelbarátnők

Túl az ötödik ikszen teltebb formáját nem szégyelli, sőt kész politikai célokra is bevetni. A lassan csordogáló német választási kampányban nagyot durrant Vera Lengsfeld plakátja. Az erősen baloldali berlini választókerületben, Friedrichshain-Kreuzbergben induló ötvenhét éves kereszténydemokrata képviselőjelölt ugyanis mély dekoltázzsal mosolyog a képen. Mellette "kebelbarátnője", a szintén merész kivágású estélyiben lekapott Angela Merkel fotója, azzal a szlogennel, hogy "Mi többet kínálunk". A CDU elnöki posztját is betöltő kancellárról a német médiát "riadóztató" felvétel még tavaly áprilisban, az oslói opera megnyitóján készült - az általában decens nadrágkosztümöket viselő Merkelről ez volt az első merészebb kép.

A CDU sokáig hallgatott az ügyben, majd megszólalt a kereszténydemokraták női tagozatának vezetője. Maria Böhmer szerint egy rendes kampánynak hatásvadász elemek helyett a tartalomra kellene összpontosítani. Érdekes módon a konzervatív Die Welt meglehetősen lazán reagált a harcos antikommunista nézeteiről ismert Lengsfeld dekoltázsára, a baloldali taz viszont görcsösen igyekezett belekötni a kivágásba. Maga az érintett elismerte, a plakátot nem egyeztette a CDU központjával. Az egykori keletnémet ellenzéki és polgárjogi aktivista - aki a kilencvenes évek közepén lépett át a zöldektől a kereszténydemokratákhoz - ugyanakkor kicsinyesnek és nevetségesnek tartja a szexista vádakat. - Senki sem érti a tréfát? - kérdezte, azt azért elismerve, hogy szokványos utcai kampánnyal ekkora figyelmet sosem kapott volna. Világhálós blogjára egy nap alatt 17 ezren kattintottak.

Az alternatív és radikális baloldali miliőjéről ismert Kreuzbergben nehéz dolga van egy CDU-s politikusnak. Itt mindenesetre a Bundestagban jelen lévő baloldali pártok jelöltjeinek is ki kell találniuk valamilyen eredeti, meghökkentő dolgot. A veterán zöld párti politikus, a hetvenéves Hans-Christian Ströbele például egy pop-art stílusú plakáttal rukkolt elő, amelyen szivárványszínű, "Fegyverezzétek le a pénzpiacokat!" feliratú lobogóval vezeti híveit a barikádokra, az akciót egy felhőről Karl Marx figyeli. A Baloldal színeiben induló Halina Wawzyniak viszont inkább a testre tesz. Félmeztelen háttal, rajta "socialist" tetoválással, "rebellis farmerba" bújtatott fenékkel hirdeti, hogy van vér a pucájában, s éppen ezért a Bundestagban a helye.

"Mi többet kínálunk" - Vera Lengsfeld választási plakátja Angela Merkellel
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.