Csecsenföldön ismét jogvédőket gyilkoltak meg

Egy nappal eltűnésük után holtan találták a csecsenföldi Groznij mellett a "Mentsük meg a nemzedéket" nevű ifjúsági karitatív szervezet vezetőnőjét és férjét. Zarima Szadulajeva és Alik Dzsabrailov a szervezet irodájánál hétfőn öt egyenruhás fegyveres férfi autójába szállt be Groznijban - számolt be a Kommerszant orosz napilap. A csoport egyik tagja később visszatért Dzsabrailov autójáért, amelynek csomagtartójából kedden előkerült a házaspár holtteste.

A gyilkosság ügyében nyomozást kezdett a hivatalosan a legfőbb ügyészség alá tartozó nyomozati hatóság (SZK), amelynek vezetője, Alekszandr Basztrikin a helyszínre utazott.

- Bármilyen független tevékenység a helyi vezetés szemében ellenségesnek minősül - jellemezte a hatalom nem kormányzati szervekhez való viszonyát a Memorial jogvédő szervezet moszkvai irodájának vezetője, Alekszandr Cserkaszov. A "Mentsük meg a nemzedéket" szervezet a csecsenföldi háborúkban taposóaknáktól sérült gyermekek támogatásával foglalkozik. A házaspár keddi halála előtt a Memorial csecsenföldi képviseletének vezetőjét, Natalija Esztyemirovát ölték meg ismeretlenek. A szervezet egyelőre nem lát lehetőséget működésük felújítására az Oroszországhoz tartozó észak-kaukázusi köztársaságban. Különösen az után, hogy Ramzan Kadirov, Csecsenföld elnöke "becstelen és lelkiismeretlen nőnek" nevezte Esztyemirovát, aki "senki számára nem fontos".

- A Moszkvától kapott hatalommal a helyi vezetés szabadon él, a látható módon - mondta lapunknak Cserkaszov, aki szerint sem Esztyemirova, sem a jogvédő házaspár halálának körülményei nem lesznek tisztázva.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.