Putyin áramlatot épít Ankarával

Törökország hozzájárul, hogy Oroszország megkezdje az előzetes kutatómunkát a Déli áramlat gázvezeték új nyomvonalán, a fekete-tengeri török felségvizeken áthaladó szakaszának helyén. Kijelölik az építkezés kezdetének időpontját is.

A Déli áramlat építéséről szóló iratokat Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török kormányfő elé rakták a csütörtöki ankarai tárgyalásokon. Később csatlakozott hozzájuk Silvio Berlusconi olasz kormányfő is. Jurij Usakov, az orosz kormány apparátusának helyettes vezetője közölte, hogy a két fél munkacsoportot hoz létre a Samsun-Ceyhan kőolajvezetékről. Usakov hozzátette: a kormányfők "széles összefüggésben" megvitatják a Kaszpi-térségből Oroszország elkerülésével Európába irányuló Nabucco vezeték tervét is, de "ez természetesen a dokumentumokban nem szerepel majd".

A csütörtöki orosz lapok szerint Moszkva már kétszer is kérelmet nyújtott be a török félnél a Déli áramlat ügyében, de mindeddig nem járt sikerrel. Most az engedély fejében biztosítani szándékozik a Samsun- Ceyhan vezeték kőolajellátását.

A Kommerszant című orosz gazdasági lap azt írta, hogy a Déli áramlattal kapcsolatos kutatások már augusztusban megkezdődnek, és az építkezés 2010-ben indul. A Déli áramlat Ukrajnát kikerülve szállítana gázt több balkáni országon és Magyarországon keresztül Nyugat-Európába. A projektben a Gazprom fő társa az olasz Eni, de a magyar állam is egyike a partnereknek. A vezeték a Fekete-tengeren keresztül vezetne. A Samsun-Ceyhan vezetéken Törökországból az európai piacokra áramlik majd az olaj.

A vezeték építését idén áprilisban kezdte meg az olasz Eni S.p.A. A fekete-tengeri Samsun kikötőből a földközi-tengeri Ceyhanba irányuló vezeték lehetővé teszi a korlátozott áteresztőképességgel rendelkező Boszporuszon haladó, környezeti károkat okozó tankhajók számának jelentős csökkentését. Ez a vezeték azért is fontos az oroszoknak, mert a bulgáriai rezsimváltás után az új jobboldali szófiai kormány már kevésbé lelkesen támogatja a hasonló célú Burgasz-Alexandropulosz vezeték megépítését, mint baloldali vezetésű elődje.

Török források szerint az orosz energetikai miniszter nemrég újra javasolta, hogy Ankara vegyen részt a Déli áramlatban, és a török fél azt ígérte, megfontolja a javaslatot. A diplomatikus fogalmazás ellenére a megfigyelők többsége úgy véli, hogy a Putyin-Berlusconi kettős törökországi fellépése erőteljes ellencsapás a Nabucco-projekttel szemben.

Oroszország minden esélyt megragad, hogy megmaradjon Európa fő energiaszállítójának, és ebben most Berlin mellett Róma lett a legfőbb szövetségese. Törökországnak eddig is Oroszország volt a fő gázforrása, és a Gazprom hajlandó növelni a szállításokat. A játszma fő vesztese Ukrajna. A Déli áramlat ötlete eleve azért született, hogy Kijevet megrendszabályozzák, elvegyék tőle a tranzitország fontos szerepét.

Putyin, Erdogan és Berlusconi az isztambuli tárgyalásokon
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.