Kölcsönből fizetné Bukarest a nyugdíjakat is

A kormányzati ügynökségeknek több mint a felét megszüntette a román kabinet, a gazdasági válságra és az egyre apadó költségvetési bevételekre hivatkozva. Emil Boc miniszterelnök elmondta: a meglévő 226 kormányzati ügynökségből mindössze 107 marad meg, és a költségvetés 100 millió euró körüli megtakarítással számolhat.

A költségvetés csupán a felszámolandó ügynökségek 9200 alkalmazottjának elbocsátása által több mint ötvenmillió eurót spórol. Egy másik kormánydöntés értelmében a megmaradó ügynökségek alkalmazottai ezentúl egységes bért kapnak, és bevételeiket a jövőben az ügynökségeknek be kell majd fizetniük a költségvetésbe, abból semmilyen költséget nem fedezhetnek. Így a megtakarított összeg 100 millió euróra növekszik.

Traian Basescu államfő közölte, hogy a válság körülményei között a költségvetési alkalmazottak létszámát legalább húsz százalékkal kell csökkenteni. Hangsúlyozta: a megszüntetett intézmények alkalmazottait "nem teszik ki az utcára, nyugodtan mehetnek munkanélküli-segélyre". Basescu leszögezte: igyekszik rávenni a Nemzetközi Valutaalapot (IMF) arra, hogy a Romániának nyújtott kölcsön második részlete ne a jegybankhoz, hanem a költségvetésbe kerüljön, s azt a kormány a nyugdíjak és a bérek fizetésére, valamint beruházásokra fordíthassa.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.