Gyilkossággal vádolják a "zsoldikat"

Az iraki megszállás legnagyobb őrző-védő cégének vezetője az FBI-jal együttműködőket is megölt - állítják friss tanúvallomások. A ma már Xe néven működő vállalat kínos ügyei éppen akkor kerülnek újra előtérbe, amikor az USA Afganisztánban a magánbiztonságiak jelenlétének erősítésére készül.

Különösen riasztó szerintünk, hogy katonai és őrző-védő magáncégek felhasználása az előretolt amerikai bázisok védelmére Afganisztánban tovább erodálhatja a határvonalat a katonák és a civilek között. Ennek fenntartása márpedig a nemzetközi humanitárius jog által előírt kötelezettség - figyelmeztetett a minap, kéthetes amerikai tárgyalásai végeztével Shaista Shameem, a "zsoldosok" tevékenységét felügyelő ENSZ-munkacsoport vezetője. A The Washington Post nemrég írta meg: a Pentagon fontolgatja, hogy az afganisztáni stratégiaváltás részeként kiterjesssze a biztonsági magáncégek jelenlétét az országban - noha az ilyesféle vállalkozások Irakban kevéssé kerültek jó viszonyba a helyi lakossággal.

Másnap kisebbfajta szenzációként a The Nation baloldali hetilap beszámolt arról: egy virginiai szövetségi bíróságon két, tanúvédelemben lévő személy (köztük egy volt amerikai tengerészgyalogos) eskü alatt újabb gyilkosságokkal vádolta meg a leghírhedtebb háborús őrző-védő cég, a korábbi Blackwater (ma már Xe) vezetőjét. A vádak szerint, amelyeket a Xe szóvivője "megalapozatlannak és sértőnek" nevezett, Erik Prince ex-vezérigazgató és munkatársai meggyilkolhattak az FBI-jal együttműködő személyeket, illetve bűnrészesként működhettek közre ilyen gyilkosságokban.

A februárban nevet váltott vállalkozással - a Bush-időszakban az amerikai kormánynak az iraki "piszkos munkát" elvégző kedvencével - szemben négy nagyesküdtszéki vizsgálat is folyik az Egyesült Államokban. Ezek az adócsalástól és a túlszámlázástól kezdve a fegyverkereskedelemig számos pontra kiterjednek, de a legismertebb a 2007. szeptemberi, tizenhét halálos áldozatot követelő bagdadi mészárlással kapcsolatos vád. Az FBI szerint a Blackwater emberei legalább 14 fegyvertelen iraki civilt ok nélkül öltek meg ekkor.

A mostani, új vádak között további gyilkosságok, gyermekprostitúció és szexhálózat működtetése is szerepel. Az egyik vallomástevő szerint Prince "keresztes lovagként" láttatta magát, "akinek feladata, hogy kiirtsa a muzulmánokat és az iszlám hitet a földgolyóról", és azzal küldte akcióba a hozzá hasonlóan gondolkodó "zsoldikat" (angolul mercs), "hogy ragadjanak meg minden alkalmat irakiak meggyilkolására".

- A Blackwater a saját törvényei szerint működik. Ha a vádak igazak, akkor egy bűnszövetkezetről van szó, amely becsapja az adófizetőket és ártatlan civileket öl. A kérdés: miért működtek büntetlenül? Vizsgálni kell főnökeiket is az előző adminisztrációból, hiszen szövetségi patrónusok nélkül a Blackwater nem létezhetett - nyilatkozta Dennis Kucinich demokrata képviselő, egykori elnökaspiráns. Egy kongresszusi jelentés egyébként rendkívül elmarasztaló a cég tevékenységével kapcsolatban, és kitér arra, hogy egy "zsoldi" hatszor annyiba kerül az adófizetőknek, mint egy reguláris katona.

Az őrző-védő tevékenység óriási üzlet: a kegyvesztetté lett Xe iraki utóda, a Triple Canopy a tavasszal egymilliárd dollárt nyert az amerikai külügy közbeszerzési eljárásán, és lett a tárca fő ottani beszállítója. Ennyi volt a Blackwater jussa is. A Xe leépítése továbbra is legfeljebb részlegesnek mondható. A vállalat kisebb szolgáltatásokat most is nyújt az amerikai kormánynak, az iraki vidéki városokba látogató diplomaták védelmére vonatkozó szerződését pedig most kedden mondták fel.

Magánbiztonsági cég konvoja Bagdadban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.