Dúlnak az indulatok a betlehemi Fatah-kongresszuson

A Fatah húsz év után összehívott, VI. kongresszusának első napján még a megilletődöttség és az emelkedett hangulat uralkodott - ám a szerdai második naptól a számonkérés légköre és a belső konfliktusok lettek az irányadók. A nap végére elhatározták a kongresszus bizonytalan idejű meghosszabbítását, miután nyilvánvaló lett, hogy nem sikerül az eredetileg meghatározott három nap alatt rendezni a szétzilálódott sorokat.

A 2006-os választási vereség nyomán a Fatah reformját célzó fiatal gárda szerint a rég nyugdíjba kívánt "nagy öregek" megtették delegátusnak a sofőrjüktől a szomszédukig az összes szóba jöhető kliensüket, hatalmuk átmentése érdekében; az eredetileg tervezett 1550 helyett kijelölésekkel 2200-ra növelt képviselői lista ráadásul antidemokratikus. Az egymásnak ellentmondó és céltudatos kiszivárogtatások nyomán követhetetlen a kongresszus kimenetele.

A zárt ajtók mögötti heves viták állítólag Faruk Kaddumi, a párt egyik alapítójának üzenetével kezdődtek. Az oslói folyamat miatt Arafattal, majd Abbasszal szembekerült ambiciózus veterán pártharcos Tuniszból korrupcióval, saját vagyonának gyarapításával, valamint az Izraellel való elvtelen kompromisszumokkal és együttműködéssel vádolta a ramallahi vezérkart.

Hamar elszabadultak az indulatok, szóba került Arafat halála, és hogy miért nem kutatta vizsgálóbizottság az esetleges felelősöket. Az "ifjú farkasok" hiányolták az elmúlt húsz esztendőről szóló pénzügyi és politikai beszámolót, majd a Hamasz tiltása miatt Ciszjordániába el nem ért küldöttek szavazásának módja kapcsán végképp elszabadult a pokol. A kevés jelen lévő gázai bojkottal és kivonulással fenyegetődzött, ha az övezet Fatahja nem kerül be kellő súllyal az új vezérlő bizottságokba.

Végül a gázaiak maradtak, és a kongresszus is együttmarad legalább szombatig. Egyhangúlag megszavazták tegnap, hogy Izrael áll Arafat gyanús halála mögött, és hogy palesztin vizsgálóbizottság kutatja majd a kérdést.

Arafat haláláról is vita robbant ki
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.