Clinton több fegyvert ígér Szomáliának

Támogatásáról biztosította a hazájában szélsőséges iszlamista felkelőkkel harcoló szomáliai elnököt az amerikai külügyminiszter. Hillary Clinton Kenyában, afrikai körútjának második napján találkozott Sheik Sharif Ahmeddel. A külügyminiszter szerint, ha az al-Kaida-kapcsolatokkal is vádolt csoport, az al-Shabaab győz Szomáliában, ez nemcsak a környező országokra, hanem az Egyesült Államokra is veszélyt jelent.

Az al-Shabaab célja a szomáliai kormány megdöntése és az iszlám törvénykezés, a saria legszigorúbb formájának bevezetése. A hét elején az ausztrál hatóságok több férfit is letartóztattak, akiket terrorcselekmény előkészítésével vádolnak, és akik az al-Shabaabbal állhattak kapcsolatban.

A tárgyalások után Clinton azt is elmondta: elfogadhatatlan, hogy a szomszédos Eritrea támogatja a szélsőséges szervezetet. Ha Eritrea nem hagy fel a támogatással, Amerika "lépéseket fog tenni" - fogalmazott a külügyminiszter.

A terrorizmus elleni harcban fontos szerepe van tehát az afrikai ország stabilizálásának. Szomáliában jelenleg teljes káosz uralkodik, az amerikai külügyminiszter nem véletlenül Nairobiban találkozott a szomáliai elnökkel. Mogadishuba utaznia túlságosan veszélyes lett volna. Az országnak utoljára 1991-ben volt stabil kormánya. Ahmed januári megválasztása azóta már a tizenötödik kísérlet a stabil kormányzásra. A kormány katonái azonban a fővárosnak is csak kis részét ellenőrzik, azt is az Afrikai Unió (AU) katonáinak segítségével. Az ország jelentős részét az al-Shabaab felügyeli. A felkelőket az sem nyerte meg, hogy Ahmed a korábbi iszlamista lázadó szervezetnek, az Iszlám Bíróságok Szövetségének tagja volt.

Az anarchiába süllyedt ország "termelte ki" az Ádeni-öblöt rettegésben tartó kalózokat is. Szakértők szerint hamarosan, a monszun elmúltával újra megnő a támadások száma.

Az Egyesült Államok az idén már 40 tonna fegyvert és lőszert küldött a szomáliai kormánynak, és Clinton most még több segítséget ígért. Az USA a kormány hadseregének és rendőrségének kiképzésében is segédkezne. Barack Obama azonban már korábban leszögezte: amerikai katonákat nem küld Szomáliába. Legutóbb 1993-ban, Bill Clinton elnöksége idején tartózkodtak amerikai katonák Mogadishuban, egy összecsapásban azonban 18 katona életét vesztette.

Clinton Kenyából Dél-Afrikába utazik, ahol elsősorban az AIDS elleni harcról és Zimbabwe helyzetéről tárgyal Jacob Zuma elnökkel.

Eltűnt Csádban az Orvosok Határok Nélkül két munkatársa, akiket fegyveresek támadtak meg. Csád keleti részén gyakoriak a banditák, útonállók támadásai, és már számos ott dolgozó civil szervezet panaszkodott a rossz biztonsági körülményekre. Az Oxfam becslése szerint havi átlagban "25 támadás ér nem kormányzati szervezeteket" az ország keleti részén. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.