Sok zsír, sok cigaretta - magyar módra

A magyarok körülbelül hat évvel rövidebb ideig élnek, mint az unió nyugat-európai polgárai. Az ok az életmód: kevés mozgás, egészségtelen ételek.

A magyarok születéskor várható élettartama évekkel marad el az európai uniós átlagtól. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a magyarok átlagosan valamivel több mint 73 évig élnek, az összes EU-tagállamra vetítve ez a szám 79 év, azaz hat évvel több. A nyugat-európai országokban még ennél is tovább élnek az emberek: egy francia polgár például 81 évre számíthat.

- A születéskor várható élettartamot elsősorban az életmód befolyásolja - mondta lapunknak Nagy András kardiológusprofesszor. - A statisztikák megmutatják, hogy Magyarországon magas a dohányosok száma, magas az energiabevitelen belül az elfogyasztott zsír aránya, és itt a legkevesebb az aktív mozgással töltött idő. A zöldség-gyümölcs fogyasztással nem állunk rosszul, ott az európai középmezőnybe tartozunk - fejtette ki a Magyar Nemzeti Szívalapítvány kuratóriumának elnöke. A profeszszor hozzátette: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a várható élettartamra az egészségügyi ellátórendszernek kevés hatása van, annak eldöntésében tízszázaléknyi a szerepe.

Mindezek megváltoztatásához Nagy András szerint nem elegendő egy-egy reklámkampány vagy szűrőprogram. - Arra lenne szükség, hogy a kormányzat kiemelten kezelje az egészségügyet, és olyan átfogó programot indítson, amely a társadalom minden szegmensére kihat - mondta. Ennek eleme lehetne például az egészségtan oktatásának bevezetése alap- és középfokon, továbbá az élelmiszercímkék reformja is. - Ma a címkékről az sem tudja megállapítani, pontosan mi van benne, aki szeretne egészségesen étkezni - magyarázta a profeszszor. Mindezek mellett elő kellene segíteni, hogy minél könynyebben jussanak be "civilek" sportlétesítményekbe, és hasznos lenne, ha az egészségpénztárak minél nagyobb mértékben támogatnák a rekreációs tevékenységeket.

- A dohányzás bizonyítottan 200-300 milliárd forint kárt okoz évente a társadalomban, például a munkaképes korúak korai halálozásával - mondta a kardiológus. Hangsúlyozta, hogy így a probléma gazdasági hatásokkal is jár. - Nyugat-Európában már sok országban érvényben van az a szabályozás, amely tiltja a dohányzást a vendéglátóhelyeken, zárt közterületeken vagy hivatalokban - mutatott rá a professzor.

Az ok, egészségtelen étel
konyha, ebéd, étel, Főzelékfaló Eurócenter bevásárlóközpontban,
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.