Másfél hónapot ad az USA Iránnak

A washingtoni diplomácia egyre inkább a Teheránt az energiaágazat révén sújtó szankciókra készül. Ennek orosz és kínai támogatása azonban bizonytalan az ENSZ Biztonsági Tanácsában.

Nem vagyunk rá készek, hogy bármilyen konkrét lépésről beszéljünk, de többször elmondtam: az iráni kormány részéről megfogalmazott pozitív válasz hiányában a nemzetközi közösség konzultálni fog a következő lépésekről. A következő lépések pedig bizonyosan tartalmazni fognak bizonyos szankciókat - mondta az időközben afrikai útjára indult Hillary Clinton külügyminiszter a nagyszabású, hétfői videókonferencia után, amelyet féltucat "Irán-felelős" amerikai nagykövetség illetékeseivel folytatott. Ezzel maga is érzékeltette: az egyeztetések fókusza egyre inkább arra irányul, hogy az Egyesült Államok keveset remél a "pozitív válasz" forgatókönyvétől, Barack Obama elnök többször is kinyújtott kezétől.

Jelentős késéssel ugyan, de több amerikai illetékes is megerősítette például az itteni sajtónak, hogy Irán legfőbb vezetője, Ali Hamenei ajatollah levélben válaszolt Obamának, még a június közepi elnökválasztások előtt. A perzsa nyelvű levelet a nyilatkozó washingtoni források "viszonylag csalódást keltőnek" tartják, és a legkevésbé sem verik nagy dobra.

A washingtoni diplomácia "tektonikus jelentőségűnek" látja a választások nyomán bekövetkezett változásokat Iránban, annyiban is, hogy a közel-keleti ország figyelme teljesen önmagára irányult, háttérbe szorítva külkapcsolatait. A Teheránnak a nemzetközi közösséggel való együttműködési készségére adott határidő ennek dacára egyre jobban közeleg. Mint Robert Gates védelmi miniszter ezt Izraelben is ismertette az ottani illetékesekkel, az USA az ENSZ soron következő közgyűlésének ülésszakáig, szeptember második feléig ad időt. Ezután az iráni energiaszektort megroggyantó szankciók tető alá hozása a cél.

Egy, a pénteken éppen nyári szünetére visszavonuló kongresszusban alakuló törvényjavaslat szerint az USA szankciókkal sújtaná az Iránnal együttműködő nemzetközi energiavállalatokat, ha Teherán nem működik együtt az 5+1 formációval (ezt az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja, valamint Németország alkotja).

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.