Hatvannégy év után tér haza Zircről az amerikai katona

Az amerikai hadsereg minden katonáját hazaviszi, kerüljön bármibe, és teljen bármilyen hosszú időbe - mondta lapunknak Jeffrey D. Levine. Az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetségének ügyvivője ezt tegnap hangsúlyozta a Szabadság téren rendezett megemlékezésen, amelynek keretében protestáns egyházi szertartással és katonai pompával búcsúztatták el a több mint 64 éve, a Dunántúlon életét vesztett amerikai törzsőrmestert.

Michael J. Steinford 1945. március 14-én, egy B-17-es bombázó tízfős legénységének tagjaként szállt fel egysége olaszországi légi támaszpontjáról. Zirc környékén találat érte a gépet, amely lezuhant. Kilenc társa sikeresen elhagyta a bombázót, a 23 éves törzsőrmesternek vagy nem sikerült kiugrania, vagy nem nyílt ki ejtőernyője. Néhány nappal később a zirciek a város központjában 26 szovjet katonával együtt tömegsírba temették.

Öt évvel ezelőtt, egy szovjet emlékmű áthelyezése közben tárták fel a tömegsírt, és helyezték át az ott nyugvó katonákat a zirci Borzavári úti temetőbe. Ekkor találták meg az amerikai katona azonosítóját (közkeletű nevén dögcéduláját) is. Ezt 2006-ban továbbították az amerikai nagykövetségnek, amely átadta a Pentagon Hadifoglyok és Eltűnt Személyek Felkutatásáért Felelős Egyesített Parancsnokságának (JPAC). A szervezet mindvégig szorosan együttműködött a magyar és orosz hatóságokkal, s tavaly a három fél memorandumot írt alá. - Nagyra becsüljük a magyar és az orosz kormány segítőkészségét - hangsúlyozta Levine.

Dr. Holló József altábornagy, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum igazgatója beszédében példaértékűnek nevezte a három ország együttműködését az ügyben. A huszonhat orosz katonát augusztus 6-án katonai tiszteletadással helyezik örök nyugalomra a zirci temetőben.

Sokéves kutatómunka és szoros háromoldalú együttműködés ért véget tegnap, amikor Steinford törzsőrmester amerikai zászlóval letakart koporsóját hivatalosan is átvette a JPAC, hogy a Hawaii-szigeteken lévő központjába szállítsa. Hivatalosan itt végzik el az idegen földön elesett amerikai katonák azonosítását, ami általában hosszú időt vesz igénybe. - Most ez inkább csak formaság lesz - válaszolta lapunk kérdésére Johnny E. Byrd, a JPAC központi laboratóriumának helyettes tudományos igazgatója, arra utalva, hogy a törzsőrmester személyazonosságát már Magyarországon megállapították. A hivatalos azonosítás után a hozzátartozók eldönthetik, hogy otthonukhoz közel vagy a hősi halottak nyughelyéül szolgáló arlingtoni katonai temetőben kívánják eltemetni néhai rokonukat.

A JPAC még körülbelül 80 ezer eltűnt amerikai katonát keres, akik közül 74 ezernek a második világháborúban veszett nyoma - mondta lapunknak korábban adott interjújában Donna Crisp ellentengernagy, a parancsnokság vezetője. Szerinte valószínűleg még 31 amerikai katona maradványai találhatók meg valahol Magyarországon.

Amerikai katonák viszik a zászlóval letakart koporsót
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.