Békül és ellenáll a palesztin Fatah

Habár a békét választjuk, fenntartjuk a nemzetközi törvények garantálta ellenállás jogát is - mondta Mahmud Abbasz, a párt elnöke a Fatah húszéves szünet után összeült 6. kongresszusán, amely három nap alatt új programot és vezetést választ a szekuláris-nacionalista palesztin mozgalom élére.

Az utolsó pillanatig bizonytalan volt a kongresszus megtartása, miután a Hamasz nem engedte ki a párt 450 küldöttét Gázából, és részvételükért cserébe a Ciszjordániában fogvatartott 900 hamaszos elengedését követelve. Több tucat gázai fatahos mégis kijutott, vagy már régebben Ramallahban volt. Abbasz elnök több mint 700 fővel növelte a kongresszus küldötteinek számát a szavazóképességért, és így végül több mint kétezren ülhettek össze a Terra Sancta iskola hatalmas termében, Betlehemben.

A kinevezett és nem megválasztott küldöttekel győzött a stabilitás igénye a demokrácia fölött. Ám így is viharos ülésekre számítanak, ahonnan előrelátóan kizárták a média képviselőit. A párt vezérkarából kikerülhetnek a nagy öregek, a hatvanas évek forradalmi lázának különítményesei, akik - tisztes nyugdíjaikat élvezve - általában külföldi rezidenciájukon töltik hátralévő napjaikat.

Komolyabb harc várható a pártprogram körül, mert nagy az alulról jövő nyomás a klientúrájukat nyugati pénzekből fenntartó politikusokon. A tagság jelentős része radikálisabb irányba fordulna, az évtizedek óta húzódó sikertelen izraeli békefolyamatból kiábrándulva - miközben a pártot és a palesztin hatóságot eltartó EU és az USA éppen mérsékeltnek számító irányvonala miatt támogatja a Fatahot. Várhatóan szóba kerül Palesztina egyoldalú kikiáltása az 1967-es határokon belül, miután a "se háború, se béke" állapotában tovább folyik az izraeli települések terjeszkedése Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben. Ezt csak az izraeli vezetés tekinti két ügynek, Ramallahból nézve azonosak.

Bármiféle programot fogadnak is el, és bármiféle öszszetétele lesz az új vezetésnek, Mahmud Abbasz már a kongresszus megtartásával azt bizonyítja a nagyvilág és Izrael felé, hogy képes összetartani és vezérelni táborát, és így alkalmas tárgyalópartner. Már ha a ciszjordániai építkezések befagyasztásával, a palesztinok előfeltételének teljesítésével vagy egy kompromiszszummal megújulnak egyáltalán a béketárgyalások.

A kilakoltatás ellen tiltakozik az EU

Az EU soros svéd elnöksége tiltakozott Izraelnél amiatt, hogy Kelet-Jeruzsálemben két palesztin családot kilakoltattak zsidó telepesek lakhatásának megoldása érdekében. Benjamin Dagan izraeli nagykövetet bekérették a stockholmi külügyminisztériumba, és átadták neki az unió 27 tagországának tiltakozó állásfoglalását. Az EU általános érvénnyel is leszögezte, hogy Kelet-Jeruzsálemben a házrombolás, a kilakoltatás és a telepek létrehozása ellentétes a nemzetközi joggal. A kilakoltatás ellen már az ENSZ és az Egyesült Államok külügyminisztériuma is tiltakozott. (MTI)

A Gázából Egyiptomba vezető rafahi határátkelőnél 2009. augusztus 3-án
A Palestinian woman sits on a suitcase as she rests after crossing into Gaza from Egypt at the Rafah border crossing in the southern Gaza Strip August 3, 2009. The Rafah crossing opened for three days on Monday for Palestinians with humanitarian causes, a Palestinian border official said. The Rafah crossing, Gaza's only border crossing with Egypt, has largely been closed since June 2007, when the Islamist group Hamas seized control of the coastal Strip from rival Palestinian President Mahmoud Abbas' Fatah movement. REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa (GAZA POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.