A Forradalmi Gárda politikai térnyerése

A júniusi elnökválasztás után kibontakozó tiltakozásokat követően a Forradalmi Gárda tovább növelhette amúgy sem gyenge befolyását az iszlám köztársaság hatalmi rendszerében. Azaz, lassanként militarizálódik az iráni politika.

A Forradalmi Gárdát Ruhollah Khomeini ajatollah utasítására hozták létre az 1979-es forradalmat követően azzal a céllal, hogy az iszlám köztársaságot védelmezze. Valójában a katonai szervezet a hagyományos fegyveres erők ellensúlyozására jött létre, amelynek lojalitásában az államalapító ajatollah mindig is kételkedett.

A forradalom óta eltelt harminc esztendőben a gárda folyamatosan erősödött: 1985-ben létrehozhatta saját tengeri, légi- és szárazföldi haderejét, ezáltal pedig valóságos magánhadsereggé változott. A gárda hatalmát tükrözi, hogy manapság irányítása és ellenőrzése alatt állnak a nukleáris és ballisztikus kutatások, illetve kísérletek, valamint hogy neki alárendelten működik számos félkatonai szervezet (lásd Baszidzs Milícia) is. Az 1990-es évektől több gazdasági és kereskedelmi vállalkozásban is érdekeltté vált, manapság pedig egyes állítások szerint már egyenesen "irányítja" az ország gazdaságát. (Legutóbb például a Dél-Pársz nevű gázmező kiaknázásában szerzett komoly érdekeltséget.) Így már nem csupán a hatalmi felépítmény támasztékának számít, hanem a rendszer egyik befolyásos szereplőjének is. Mahmud Ahmadinezsad 2005-ös győzelmét követően kormánya 21 miniszteréből 9 egykoron "gárdatag" volt. A tavalyi parlamenti választások eredményeként a képviselők közel harmada rendelkezik valamifajta kötődéssel a Forradalmi Gárdával.

Ali Hamenei hatalmának garantálása érdekében fontos pozícióba emelte a hozzá hű gárdatagokat. De vajon Khamenei irányítja a gárdát, avagy fordítva, s netán a "farok csóválja a kutyát"? Egyes elemzők arra figyelmeztetnek, hogy a Forradalmi Gárda a jelenlegi helyzetben - amikor a választási mizéria közepette kulcsszereplő lett - hódító hadjárata végső felvonását készíteti elő, s hozzákezdhet a politikai hatalomátvételhez. Ugyanakkor ez a hatalmas katonai-gazdasági "behemót" igencsak töredezett, s több rivalizáló frakcióból épül fel. Bár Khamenei ajatollah valóban függő helyzetbe került a Forradalmi Gárdától, miként a júniusi események is bizonyítják ezt, de még mindig ő az "úr a házban". Összességében egyfajta szimbiózis látszik körvonalazódni, amennyiben a Forradalmi Gárda Hamenei ajatollah támogatásáért cserébe a rendszer meghatározó - gazdasági és politikai - szereplője lehet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.