Padlógáz négymillió új állás ígéretével

A kampány még csak most indul, Frank-Walter Steinmeier azonban padlógázzal startol - legalábbis az ígéretek sávjában. Nyolc héttel a Bundestag-választás előtt a történelmi mélyponton lévő német szociáldemokraták kancellárjelöltje négymillió új munkahely megteremtését, és 2020-ig lényegében a teljes foglalkoztatottság megteremetését ígéri Európa vezető gazdasági hatalmában.

Mint a Der Spiegel hamburgi hírmagazin a hét végén megszellőztette, Steinmeier a ma ismertetendő "Deutschland Plan" (Németország-terv) programjában az elkövetkező tíz évben "okos politikával" kétmillió új állást tervez az öko-, bio- és energiatakarékos technológiai ágazatokban. A jelenlegi alkancellár és külügyminiszter Németországot zöldipari globális nagyhatalommá akarja tenni. További egymillió új munkahely jöhetne az egészségügyben, különösen az idősápolásban. A fennmaradó egymillió álláson a média, a kultúra, a dizájn, valamint a különböző kereskedelmi szolgáltatások "osztoznának".

A polgári koalíciót szövögető kereszténypártok és a liberálisok egyaránt üres ígéretnek, a "választók félrevezetésének" nevezték Steinmeier tervét. Németországban a hivatalos adatok értelmében jelenleg több mint 3,4 millióan vannak munka nélkül. A szám sokkal magasabb lenne, ha nem létezne az adófizetők pénzéből finanszírozott rövidített munkaidő. A válság miatt teljes iparágak - így a kulcsfontosságú és erősen exportorientált autógyártás - állt át e modellre.

Míg Steinmeier ígéretét a politikai ellenfelek kulturált stílusban cincálták szét, Türingiában - ahol augusztus végén rendeznek tartományi választásokat - beindult a "karaktergyilkosság". A CDU ifjúsági szervezete, a Junge Union olyan plakátokat kezdett terjeszteni, amelyen a régióból származó, "igazi türingiai" roston sült kolbász mellett a "hamis türingiainak" nevezett Bodo Ramelow, a Baloldal listavezetőjének képe látható. Ramelow "wessi" azaz nyugati származású, a német újraegyesítés után költözött Hessenből a volt NDK-ba. Dieter Althaus, a türingiai CDU vezetője és tartományi kormányfő ugyan időközben leállítatta a kolbászos kampányt, elődje és mentora, Bernhard Vogel azonban azt helyes csapásiránynak nevezte. Szerinte telitalálat azzal támadni a Baloldalt, hogy húsz évvel a berlini fal leomlása után képtelen egy NDK-s hátterű listavezetővel előállni. Vogel ugyan szintén "ejtőernyős nyugati", 1976-1988 között a volt kancellár, Helmut Kohl (CDU) szűkebb pátriája, Rajna-Pfalz kormányfője volt, de azt hangoztatta, igyekezett egy "igazi türingiait", a hat évvel ezelőtt a helyére lépő Althaust utódként felépíteni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.