A francia külvárosokban az igazoltatás faji alapon történik

Három és fél évvel a párizsi külvárosok lázadását kiváltó eset után lezárult a rendőrségi vizsgálat. A két külvárosi fiatal (a 15 éves Zyed Benna és a 17 éves Buona Trauré) tragikus halálával járó baleset ügyében két rendőrt vontak végül eljárás alá. A külvárosok lázadását kiváltó események kiindulópontja az volt, hogy három külvárosi fiatal a rendőri igazoltatás (és nem egy bűncselekmény előli felelősségre vonás - mint azt a rendőrség kezdetben állította) elől menekülve egy trafóházba futott, ahol kettőjüket halálos áramütés ért, míg a harmadik fiatal megsebesült.

A francia külvárosokban manapság egy színes bőrű francia fiatal akkor is elmenekül a gyakran megalázó tortúrává váló rendőrségi igazoltatástól, ha nem tett semmi törvénytelent.

Az esetet három héten át tartó lázadások követték. A mérleg: 9000 felgyújtott autó, több tucat leégett épület, 597 letartóztatás (ebből 108 kiskorú), 2734 "rendőri felügyelet alá vétel" volt. A Franciaországot sújtó társadalmi károk ehhez járulnak. Az ügyészség végül most zárta le a konkrét eset kapcsán folytatott vizsgálatot. Két rendőr ellen vádemelési javaslatot tettek. Az egyikük, a vizsgálat szerint háromszor említette rádiójában, hogy látta bemenni a trafóházba a fiatalokat, majd kijelentette, hogy "ott nem sokat adna az életükért". Míg a másik rendőr, aki szintén észlelte az eseményeket, elmulasztotta értesíteni az elektromos műveket a trafóházba történt behatolásról. Lett volna lehetőség ugyanis lekapcsolni az áramot. A vádemelési javaslat mindkét esetben a "segítségnyújtás elmaradása", a bíróságnak most három hónapja van az ügy vizsgálatára és a konkrét vádemelés megtételére.

A két elhunyt fiatal családjának ügyvédje szerint, noha a nyomozás elhúzódása igen sajnálatos, azonban tény, hogy a "rendőrség igen tisztességes vizsgálatot folytatott".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.