Sörcsúcs a Fehér Házban

Az amerikai sajtó már előre "sörcsúcsnak" keresztelte el a Fehér Ház kertjében rendezett, csütörtök délutáni (magyar idő szerint éjszakai) kibékülő-kibeszélő találkozót. Ezt a két héttel ezelőtti - lapunkban is ismertetett -, rendkívüli hullámokat keltett harvardi incidens nyomán kezdeményezte az amerikai elnök. Ugyanakkor Barack Obama, bár szellemesnek találta, de kifogásolta, hogy - mint fogalmazott - "egyszerű napvégi levezetőjét" a betörés gyanúja miatt letartóztatott Henry Louis Gates fekete bőrű professzorral, illetve James Crowley-vel, az intézkedő fehér rendőrőrmesterrel csúcsnak nevezzék. Hármójukhoz az "iszákos ír" sztereotip rémképe, valamint felmenői alkoholizmusa elől már korábban az absztinen- cia fedezékébe menekült Joe Biden alelnök szeszmentes sörrel csatlakozott.

- Mindig úgy gondoltam, hogy ami összeköt bennünket, az erősebb annál, mint ami szétválaszt. Bízom benne, hogy ez bizonyosodott be ma, és remélem, hogy mindanynyian levonhatjuk ezt a pozitív tanulságot ebből az epizódból - közölte írásban Obama a találkozó után. A nyolcszemközt elhangzottakba nem avatták be a sajtót. A Pew kutatóközpont felmérése szerint a megkérdezettek 41 százaléka helyteleníti, ahogy az elnök kezelte a világhírű Harvard Egyetem székhelyén, a Massachusetts állambeli Cambridge-ben történt, és Amerikát a "faji profilírozás" megoldatlanságára ismét ráébresztő esetet.

Gates professzor Kínából érkezett haza, amikor is háza bejárati ajtaját beragadva találta. Taxisofőre segítségével befeszítették azt, ám ekkor egy fehér nő telefonos bejelentést tett a rendőrségen. A kiérkező Crowley őrmester és Gates vallomása eltért abban, hogy mi is történt ezután: vonakodott-e a professzor igazolni magát, a rendőr megmutatta-e kérésre az azonosítóját, illetve rasszistázott, ordítozott, befolyása bevetésével fenyegetőzött-e Gates. Tény viszont, hogy az őrmester megbilincselte, és előállította, amiért - kitartva igaza mellett - nem volt hajlandó bocsánatot kérni. Gateset négy óra múlva elengedték, és nem emeltek ellene vádat.

Obama első megjegyzése szerint a rendőrség "hülyén viselkedett"; ezért rendőrszervezetek és politikusok is keményen támadták. Véleményét kétszer is árnyalva az elnök végül már úgy látta: mindkét érintett túlreagálta az esetet. De ahogy egyre több részletre derül fény, az összkép újra és újra átrendeződik. A 911-es segélyhívón rögzített minapi hangfelvétel megerősíti a csaknem két hét után a nyilvánosság elé állt - és előzőleg leraszszistázott és háborgatott - bejelentő, egy 40 éves fehér családanya vallomását. Eszerint a rendőrségi jegyzőkönyvvel és a korábbi hírekkel ellentétben nem állította a telefonban, hogy "két fekete férfi benyomta az ajtót", a bőrszínre csak az ügyeletes kérdésére adott - inkább csak rossz - tippet: egyiküket inkább "latinnak" vélte, a másikat pedig nem látta jól. Azt is többször hangoztatta: lehet, hogy ott laknak, csak a zár kifogott rajtuk.

Joe Biden alelnök, Henry Louis Gates professzor, James Crowley őrmester és Barack Obama elnök söröznek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.